AGRFT deluje na novi lokaciji na Aškerčevi

Avtor: STA

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je s februarjem ob upoštevanju epidemioloških ukrepov začela delovati na novi lokaciji na Aškerčevi ulici. Po šestih letih dela so stavbo nekdanje fakultete za kemijo razdelili na filmski in gledališki del. Dekan Tomaž Gubenšek je prepričan, da bo služila nadaljnjih nekaj desetletij.


Foto: Arhiv AGRFT

Kot je povedal Gubenšek, akademija od nastanka leta 1945 do zdaj ni imela svojih prostorov, ampak so jih najemali od Novih Jarš do različnih lokacij po centru do Bežigrada. Po njegovih besedah so imeli 14 pogodb, zdaj pa imajo vse na enem mestu.

Potem ko je padla v vodo novogradnja na Roški cesti, s katero je ministrstvo za izobraževanje želelo rešiti prostorsko problematiko vseh treh umetniških akademij pod isto streho, je takratni rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik predlagal, da bi AGRFT prevzela staro stavbo kemije, ki jo je upravljala Filozofska fakulteta in ta se je po Gubenškovih besedah strinjala.

Projekt Roška je propadel zaradi težav z lastniki, saj ni bilo vse v lasti ministrstva. Akademija za glasbo je zato dobila stavbo nekdanje Kazine, medtem ko Akademija za likovno umetnost in oblikovanje svoje prostorske stiske še ni rešila.

AGRFT pa je po šestih letih projekta, vrednega 18 milijonov evrov, ki je z zadnjim razpisom tik pred zaključkom, pridobila novo zgradbo na Aškerčevi, obenem je univerza v tem okviru odkupila tudi prostore na Trubarjevi cesti 3, kjer so ostali oddelek za dramaturgijo in filmske umetnosti, center za teatrologijo in filmologijo ter uprava.

Za stavbo na Aškerčevi so dobili dovoljenje, da jo zrušijo in postavijo v enakih dimenzijah. Pri tem so morali upoštevati njene zavarovane dele. Po Gubenškovih besedah je bila sicer stara kemija zelo nenavadno zavarovana: materialno sta bila zavarovana portal z vhodom in notranja ograja stopnišča. Vse ostalo je bilo zavarovano vizualno do 4. nadstropja, medtem ko bakrena kupola 5. nadstropja iz 80. let ni bila spomeniško zaščitena.

Materialno zaščitene dele so popravili in vrnili nedotaknjene, 5. nadstropje pa so oblikovali drugače  v kvadraten del, ki po dekanovih besedah spominja na gledališke zavese.

Z novo zgradbo je AGRFT pridobila 4000 kvadratnim metrov delovnih površin. Stavba je razdeljena navpično, pri čemer je južni del prek vseh nadstropij filmski, severni pa gledališki. "Imamo dve majhni gledališki dvorani, tri srednje velike in eno veliko za izvajanje programov ter eno plesno dvorano in posebno učilnico za gledališko petje, poleg ostalih prostorov, kot so garderobe in kabineti," je še povedal Gubenšek, ki je prepričan, da jim bo dobro služila nadaljnjih nekaj desetletij.

"Smo še vedno na dveh lokacijah, a smo res na dveh svojih lokacijah," je povedal član katedre za filmsko režijo Martin Srebotnjak, ki je sodeloval pri načrtih za pridobitev novih prostorov na Aškerčevi. Pred tem je AGRFT prostore na Trubarjevi najemala, gostovala pa je še na Nazorjevi in Kvedrovi v bivših prostorih Vesna filma.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/agrft-deluje-na-novi-lokaciji-na-askercevi