Petelinji zajtrk na gledaliških deskah

Avtor: STA

Petelinji zajtrk, ki je leta 2007 nastal po romanu Ferija Lainščka in v režiji Marka Naberšnika, je z več kot 200.000 gledalci obveljal za najuspešnejši slovenski film.


Lainšček in Naberšnik sta se odločila, da zgodbo o uspehu nadaljujeta v Mestnem gledališču Ptuj, kjer z igralcem Vladom Novakom pripravljata monokomedijo Gajaš arestant.

Eden od osrednjih likov Petelinjega zajtrka je avtomehanik iz Gornje Radgone Pišti Gajaš, ki je na koncu zgodbe, metaforično rečeno, žrtev svoje strasti, pevke Severine. Zaradi globoke prizadetosti, ker je bil žrtev prevare, nameri pištolo v enega izmed svojih tovarišev in pritisne na petelina.

Lainšček, Naberšnik in Vlado Novak, ki je upodobil Gajaša, bodo 9. oktobra v ptujskem gledališču premierno razkrili, kaj se je po usodnih strelih zgodilo z nesrečnim avtomehanikom. V gledališču napovedujejo preplet solz in smeha, "vznemirljivo in pretresljivo gledališko pripoved o zaporniku, ki je tudi za rešetkami ostal zvest samemu sebi in se ni odrekel svojemu specifičnemu pogledu na svet".

Pri predstavi sodelujejo še avtor izvirne glasbe Branko Rožman in scenograf Brane Hojnik.

Roman Petelinji zajtrk je bil prvič natisnjen leta 1999 pri Pomurski založbi, leta 2006 pa ga je ponatisnila Študentska založba. Preveden je v nemški in hrvaški jezik, letos pa bo izšel tudi v italijanskem prevodu. Po njem je bila posneta radijska nadaljevanka v petih delih, največji uspeh pa je zgodba doživela v filmski različici. Ob Novaku so v filmu nastopili še Primož Bezjak, Pia Zemljič, Dario Varga, Janez Škof, Severina Vučković, Davor Janjić in Miloš Battelino.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/petelinji-zajtrk-na-gledali%C5%A1kih-deskah