Gašpar Marinič bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Gašpar Marinič

Gašpar Marinič je študent drugega letnika oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti. V branje priporoča tekst to jabolko, zlato avtorice Simone Semenič.


Foto: Marija Županov

to jabolko, zlato
vdih izdih

Skozi slike znanih umetnikov so predstavljene sanje glavnih ženskih likov. Opisni dogodki sanj dodajo tekstu še eno plast lepote, ki je vseskozi izstopajoča. Tekst teče, besedilo se nikoli ne ustavi in kot pingpong žogica menjuje prizore, ki so jasni in peljejo zgodbo skozi ključne dele, ki vplivajo na razmišljanje o užitku in življenju. Ženski liki so kompleksni, čustveni, zanimivi, vsaka razmišlja na svoj način in vse so povezane prek Sanje in prek želje po seksualnosti, po užitku in po kurcu. Drama bralca vzburi. Pripelje te do točke, ko skozi žensko razmišljanje začutiš erotičnost, seksualnost, pohotnost in željo po dotiku. V primerjavi z erotiko, ki je večinoma prikazana skozi nek idealiziran pogled moškega, je tokrat prikazano realno razmišljanje v katerem se lahko najde vsaka oseba, ne glede na spol. Želja po seksu, po dotiku, po užitku, je večja od želje po ljubezni. Besedilo ne predstavlja ženske kot ranljive, nebogljene, zaljubljene, ampak kot močno osebo z jasnimi vrednotami, željami, dvomi, vprašanji, strahom, ljubeznijo, željo po fuku in veliko več. In ravno to je tisto, kar bralca pritegne. Ta kompleksnost vsakega ženskega lika, ki je prepričljiv. Gre za razmišljanje o erotiki skozi ženske, ki se zavedajo svoje moči, svojih želj, strahov, fantazij, in najpomembnejše je to, da o tem govorijo.

jakoba rabiš samo za to, da imaš ime za svojo žalost

Moški v tekstu so prikazani kot rekviziti, katerih edina naloga je zadovoljevanje ženskih potreb. Najpomembnejši del moškega je njegov kurec. Moški liki so brez zanimive osebnosti, njihove besede so prazne, dolgočasne in pozabljive, a dodajajo tekstu komičnost, ki je prisotna skozi celotno besedilo. Povezovanje erotičnih prizorov s prizori v spovednici je inovativen in zanimiv pristop do ustvarjanja res dobrih prizorov oz. slik, ki bralca še bolj pritegnejo. Trenutno aktualna tema je tudi profesor, ki izkorišča svoj položaj in razmišljanje dekleta, ki gre skozi to, njen pogled na situacijo in končna odločitev.

Gre za zelo lep dramski tekst, ki je dobra kombinacija komičnega, čustvenega in erotičnega ter po mojem mnenju nekaj, kar bi moral vsak od nas prebrati vsaj enkrat v življenju.

in potem se cajt ustavi
in potem cajt stoji

Povezava: to jabolko, zlato


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gaspar-marinic-bere-sodobno-slovensko-dramo