Umrla gledališka in filmska igralka Ljerka Belak

Avtor: STA

V 73. letu starosti je umrla igralka Ljerka Belak. V svoji bogati karieri je upodobila tako močne ženske iz svetovne in slovenske dramske klasike kot tudi komične like. Vpisala se je tudi v zgodovino slovenskega filma.


Foto: Arhiv MGL

Rojena je bila leta 1948 v Ljubljani, kjer je obiskovala osnovno šolo, šolanje pa je nadaljevala na Šubičevi gimnaziji in Gimnaziji Poljane ter nato na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je 1993 diplomirala.

Za njen igralski razvoj je brez dvoma zelo pomembno delo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer je bila zaposlena od 1971 do 1993. Njen igralski karakter se je v Celju razvijal v dveh smereh: v razigrano humornem-komedijantskem principu in v resno, poglobljeno študijo močnih ženskih likov iz svetovne in slovenske klasike. Leta 1993 se je pridružila igralskemu ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je kot mojstrica poglobljenih karakternih vlog, pa tudi kot odlična komedijantka blestela vse do upokojitve leta 2009.

Ljerka Belak je znana tudi po svojih filmskih vlogah. Med drugim je upodobila lik Marjole v filmu Carmen (1995), Maše Kranjc v Gverilcih (2006) in Milene v Zapelji me (2013). Igrala je tudi v številnih filmih in na televiziji, delala je tudi na radiu, sodelovala je pri več kot 200 radijskih igrah in pripravljala kabarejske večere.

Prejela je več nagrad, med njimi študentsko akademijsko Prešernovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrado mesta Celje, Severjevo nagrado in Borštnikovo nagrado. Leta 2015 so jo počastili z Borštnikovim prstanom, leto zatem pa z Ježkovo nagrado.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-gledaliska-in-filmska-igralka-ljerka-belak