Pikin festival

Avtor: STA

V Velenju že potekajo priprave na Pikin festival. Največji otroški festival, ki bo velenjske ulice zavzel med 19. in 25. septembrom, bo ponudil več kot 60 gledaliških, lutkovnih, plesnih in glasbenih dogodkov.


 

Rdeča nit 21. festivala bodo poklici, ki jim je posvečen tudi likovni natečaj, odprt do 10. septembra.

Organizatorji bodo v sedmih festivalskih dnevih poleg 60 prireditev na osrednjem prizorišču ob Velenjskem jezeru pripravili še 100 Pikinih ustvarjalnih delavnic, v mestu pa bodo odprli tudi več Pikinih razstav. Otroci se bodo lahko predstavili na Pikinem glasbeno-plesnem vrtiljaku, se podali na Pikin planinski pohod, ali pa se bodo zgolj zadrževali v "pravem Pikinem mestu" s Pikino pošto, banko, trgovino, zabaviščem in igralnico. Ves september bodo lahko uživali v predstavah Pikinega kina.

Del festivala, letos pod častnim pokroviteljstvom Mance Košir, bo tudi letos obarvan humanitarno. Sredstva, ki jih bodo zbrali v Pikinem "šparovčku", bodo namenili otrokom iz socialno šibkih družin. V okviru festivala bo potekalo tudi državno srečanje otroških plesnih skupin iz vse Slovenije, ki so ga naslovili Pika miga, sklepni dan festivala pa bo na Velenjskem jezeru tudi Pikina jadralna regata, so sporočili organizatorji festivala.

V okviru festivala poteka tudi likovni natečaj na temo Kaj bom, ko bom velik?. Do 10. septembra lahko otroci vrtcev ter prvih treh razredov osnovnih šol in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov Piki narišejo in pošljejo, kaj bodo postali, ko bodo veliki. Slike, risbe ali grafike naj na hrbtni strani opremijo z imenom in priimkom, starostjo in razredom ter naslovom likovnega dela. Dodajo naj še ime, priimek in telefonsko številko mentorja ter podatke organizacije oz. šole, ki jo obiskujejo. Izdelke naj pošljejo na naslov: Pikin festival, Titov trg 4, 3320 Velenje.

Tričlanska komisija bo izmed prispelih likovnih del izbrala pet najboljših in jih nagradila. Izbrana dela bodo razstavili na različnih lokacijah Pikinega festivala.

Festivala se bodo udeležili tudi mladi predstavniki partnerskih in prijateljskih mest Velenja. Ta so nemško mesto Esslingen, italijanski Videm, francoski Vienne, špansko mesto Albacete, hrvaški Split, slovaška Prievidza, nizozemski Schiedam, švedski Norrköping ter britanski Neath Port Talbot. Na zaključnem Pikinem dnevu bodo predstavili najbolj značilne poklice njihovih držav. Gostili pa bodo tudi prijatelje iz Sarajeva in Valjeva, ki bodo na festivalu predstavili košček njihove kulture.

Festivalsko dogajanje tudi letos pod okriljem mestne občine Velenje pripravlja javni zavod Festival Velenje. Pri projektu sodelujejo še Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Muzej Velenje in druge organizacije.

Pikin festival je v 21 letih prerasel v mednarodno prireditev, ki jo obišče okrog 100.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi s tujine. Festival bo eden od vodilnih projektov, s katerimi se bo Velenje vključilo v projekt Evropska prestolnica kulture 2012, zato bo projekt vsako leto bogatejši, so še sporočili organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pikin-festival