Katarina Klančnik Kocutar izvoljena v izvršni odbor največje mednarodne gledališke organizacije

Avtor: LGMB

23. aprila se je zaključil mednarodni kongres svetovne organizacije lutkarjev UNIMA. Slovenska predstavnica Katarina Klančnik Kocutar je bila ponovno izvoljena v izvršni odbor organizacije.


Katarina Klančnik Kocutar / Foto: Boštjan Lah

UNIMA je najstarejša mednarodna gledališka organizacija na svetu, je nevladna organizacija, ki je pridružena Unescu. Prisotna je v več kot 90 državah in ima bogato, več kot 90-letno tradicijo povezovanja med lutkarji iz vsega sveta.

Ker se tudi lutkovno gledališče srečuje z izzivi v času pandemije, je tokratni svetovni kongres namesto na Baliju v Indoneziji, potekal preko spleta, a je zato združil še več predstavnikov z vseh kontinentov. Del večdnevnega kongresa, ki poteka vsaka štiri leta, so tudi volitve v najvišje organe organizacije. V izvršni odbor je izvoljenih osemnajst članov, ki vodijo svoje komisije naslednja štiri leta.

Katarina Klančnik Kocutar, sicer direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor, je bila že drugič izvoljena v izvršni odbor. Naslednje štiri leta bo vodila Komisijo za publikacije in sodobno pisanje (Publication & Contemporary Writing Commission). Komisija bo nadaljevala z delom, med drugim bo dopolnjevala enega največjih projektov organizacije UNIMA - Svetovno spletno enciklopedijo (WEPA).

Na kongresu so izglasovali tudi prireditelja naslednjega svetovnega kongresa. Ta bo potekal leta 2025 v mestu Chuncheon v Južni Koreji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/katarina-klancnik-kocutar-izvoljena-v-izvrsni-odbor-najvecje-mednarodne-gledaliske-organizacije