Goriške umetnice s krstnim projektom Nisem dekle niti ženska

Avtor: STA

Na spletu bo drevi ob 20. uri na ogled krstna izvedba avtorskega projekta Nisem dekle niti ženska, pod katerega se podpisujejo Tereza Gregorič, Anuša Kodelja in Tjaša Bucik. Nova predstava vsebinsko izhaja iz situacije, v kateri so se ustvarjalci trenutno znašli, so v vabilo k ogledu zapisali v Slovenskem dramskem gledališču Nova Gorica.


Foto: Avgust Adrian Braatz

"Ravno, ko zaključita študij in naredita prvi korak v poklicno življenje, se svet zapre. Zapre in zahteva fizično razdaljo. Gledališče in ples nujno potrebujeta prisotnost gledalca, zahtevata človekovo bližino. Prvič po odločitvi za študij umetnosti se znajdeta doma. V mestu, kjer sta skupaj odrasli," o predstavi piše v vabilu.

Vrnitev domov in brezdelje jima vzbujata občutke nazadovanja, stagnacije in prinašata izgubo smisla v obdobju, ki ga v veliki meri opredeljuje začetek poklicne poti. Na dan privrejo spomini iz otroštva in najstništva, ki so povzročili zelo podobne občutke aktualnim in se prepletajo z uvidom v trenutno realnost.

Namen projekta Nisem dekle niti ženska je raziskati uprizoritvene potenciale, ki jih kot umetnice nosijo v danem prostoru in času. Sprašujejo se, kaj so izgubile, kaj imajo in kaj se jim bo še zgodilo.

Predstava je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica, Zavoda Scaramouche, Zavoda Adrian film, MP3 Project ASD (Rim), Kulturnega doma Gorica in Parka Pečno.

V predstavi igrata Anuša Kodelja in Tjaša Bucik pod režiserskim vodstvom Tereze Gregorič. Avtorja glasbe sta Avgust Adrian Braatz in Akira Kosemura, pod koreografijo se podpisuje Tjaša Bucik, snemalec in montažer pa je Avgust Adrian Braatz.

Ponovitev predstave z angleškimi podnapisi bo 6. maja ob 20. uri, prav tako na spletu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/goriske-umetnice-s-krstnim-projektom-nisem-dekle-niti-zenska