Dan knjige na portalu SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

UNESCO je 23. april leta 1995 razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Letos se praznovanju pridružujemo tudi na portalu SiGledal, med drugim z nagradno igro, v kateri lahko osvojite knjigo 100 pisem mojemu igralcu.


Foto: Jaka Čurlič

Praznik knjige je tesno povezan s književnostjo – 23. aprila 1616 sta umrla velika književnika: William Shakespeare in Miguel de Cervantes. Na ta dan goduje sveti Jurij, jurjevo pa je v Kataloniji tudi dan vrtnice in dan knjige. Katalonci si takrat po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige, praznik pa spodbuja tudi prodajo knjig – kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar vrtnico. V zadnjih letih se je pobuda razširila tudi drugod po svetu, letos, ko je v samozaložbi Novega Zato. izšla knjiga 100 pisem mojemu igralcu, pa se ji pridružujemo tudi na portalu SiGledal.

V tem groznem času mi še ni uspelo pogledati niti enega spletnega prenosa gledališke predstave in vaše delo, vaše spodbude in knjiga 100 pisem mojemu igralcu so edini vzgib, ki je pri meni obdržal povezanost z gledališkim svetom, tako da iskreno hvala in uspešno nadaljevanje vašega res izjemnega dela! (Martin Lissiach)

V nagradni igri bomo enemu ljubitelju/ljubiteljici knjig in gledališča podarili knjigo 100 pisem mojemu igralcu, ki je marca izšla v samozaložbi zavoda Novi Zato. V njej je zbranih prvih sto pisem, ki smo jih prejeli v akciji Pismo mojemu igralcu. Akcija na portalu SiGledal poteka od jeseni, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove že drugič zapreti vrata, gledalci in gledalke pa v pismih gledališkim ustvarjalcem in delavcem razkrivajo, kaj jim pomeni gledališče, kako jih bogati in kako zelo ga pogrešajo. Pisma so objavljena na portalu v rubriki Pismo mojemu igralcu.

Izjemna miselna, izpovedna in zgodovinska vrednost je v beleženju današnjega trenutka skozi oči ljubiteljev gledališča, gledalcev. (Petra Tanko)

Med 23. in 27. aprilom na Facebook strani portala SiGledal poteka nagradna igra, v kateri lahko glasujete za svoje najljubše pismo – tisto, ki se vas je najbolj dotaknilo, tisto, za katero se vam zdi, kot da bi ga napisali vi, ali tisto, ki je posvečeno vašemu najljubšemu gledališkemu ustvarjalcu/ustvarjalki ... Med sodelujočimi bomo izžrebali srečneža, ki bo prejel izvod knjige 100 pisem mojemu igralcu.

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki je praznik knjige razširila na ves teden. Podobno kot lani bo tudi letos potekal v nekoliko drugačni obliki, večina dogodkov se bo odvijala na spletu, ljubitelji in ljubiteljice knjig pa kljub temu ne bodo prikrajšani. Med 22. in 25. aprilom poteka Sejem s kavča (sejemskavca.si), na katerem več kot 50 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponuja več kot 500 skrbno izbranih knjig. Na sejmu sodelujejo tudi slovenski knjižni založniki. 23. aprila (in najmanj do konca pomladi) se bo tako kot vsako leto odvijala prireditev Noč knjige. Na spletni strani 2021.nocknjige.si je objavljen seznam vseh dogodkov.

K branju in nakupu knjig vas vabimo tudi na portalu SiGledal. Nekaj namigov za dobro branje boste našli v naši rubriki Publikacije, v kateri obiskovalce redno seznanjamo tudi z novostmi na področju publikacij, ki se dotikajo gledališča in slovenske dramatike. Doslej je bilo v rubriki objavljenih že več kot 220 prispevkov. Poleg objav o monografskih publikacijah, povezanih s teorijo uprizoritvenih umetnosti in z zgodovino slovenskega gledališča, boste v rubriki zasledili tudi novice o izidu novih številk periodičnih publikacij, povezanih z gledališčem, pozorni pa smo seveda tudi na knjižne izdaje dramskih besedil (sodobnih) slovenskih avtorjev in avtoric.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dan-knjige-na-portalu-sigledal