Izšla monografija z vizualnim in tekstovnim pregledom skoraj 30-letnega dela EN-KNAP

Avtor: STA

V zavodu EN-KNAP so izdali monografijo EN KNAP 1993-2020, ki ponuja vizualni in tekstovni zgodovinski vpogled v skoraj 30-letno delo "enega najvidnejših akterjev na področju sodobnega plesa tako v Sloveniji kot v svetu". Predstavlja tudi ključne metode in prebojne momente opusa Iztoka Kovača in ključne predstave plesne skupine EN-KNAP.


Foto: Andrej Lamut

Kot so zapisali v zavodu, knjiga, ki je nastajala dobri dve leti, simbolično in plastično predstavlja nekakšno točko preseka s starimi navadami in nagibom pogleda v prihodnost sodobnih scenskih umetnosti: "Tako kot cel svet, tudi v zavodu EN-KNAP stojimo na prelomnem trenutku, ko stari načini ponujanja umetniških vsebin, kot smo jih lahko izvajali v preteklih 28 letih, niso več mogoči in kjer knjiga EN-KNAP 1993-2020 služi kot spomin in opomin na to, kar je nekoč bilo."

Urednik monografije Stojan Pelko je ob njenem izidu zapisal: "Medtem ko smo obujali predstave v preteklosti, so nas te ponesle v prihodnost. Ko je v uvodni sekvenci Vrtoglavih ptičev leta 2019 Kovač izoliral plesalce v svetlobne komore, še nismo vedeli, da bomo leta 2020 temu rekli socialna distanca. (...) A kakor plesa ni brez dotika, giba ni brez drugega, prihodnosti ni brez objema in ploska, poljuba in prijema, solza in krvi, tudi EN-KNAPA ni brez vezaja bližine. Fizične, socialne in kolektivne bližine."

Pelko je dodal, da nobene od 168 strani knjige ne bi bilo "brez izjemnega opusa plesalca in koreografa Kovača ter kolektiva, ki ga je s svojim trdim knapovskim delom ustvaril iz plesalcev, glasbenikov, filmarjev, fotografov, lučkarjev, piscev, dramaturgov, vseh teh angažiranih španskih borcev in bork sodobnega plesa". "In če nas v času socialne distance ne morete obiskati na odru, lahko ta knjiga pripleše naravnost na vašo knjižno polico, nočno omarico ali kavno mizico. Z enim dotikom, za vedno," je sklenil.

Knjiga poleg ključnih metod in prebojnih momentov opusa Iztoka Kovača vabi bralca na sprehod skozi monografske predstavitve ključnih predstav iz zgodovine plesne skupine EN-KNAP ter pokaže, kakšen pomen za razvoj sodobnega plesa in slovenske umetnosti jim pripisujejo Jedrt Jež Furlan, Uroš Grilc, Blaž Lukan in Pelko.

Posebna je tudi grafična podoba knjige, ki po "besedah oblikovalk že sama po sebi govori na eni strani o surovosti knapovske pristne drže in na drugi strani o zelo smiselni in premišljeni formi ter s posodobljenim nadaljevanjem nekoč davno zastavljene grafične podobe zaokroži Knapovsko delovanje tudi po vizualni plati".

So pa v zavodu EN-KNAP spomnili še, da so v času izolacije gledališčnega dogajanja in iskanja stika z občinstvom v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje razvili tudi projekt Oder360. Ta raziskuje spoj novih tehnologij in sodobnoscenskih projektov, pri čemer so se povezali z strokovnjaki s področja VR tehnologije.

Dodajajo pa, da se med epidemijo produkcija v zavodu EN-KNAP ni zaustavila. Kovač in plesalci skupine EN-KNAP Group v studiu trenutno snujejo celovečerno predstavo v sodelovanju z avstralsko skladateljico Catherine Milliken in pevcem Michaelom Schiefelom. Predstava, ki v osrčje postavlja domovino in odnos do nje, bo končno obliko dobila v maju.

V času epidemije so svoj avtorski projekt NIČ ustvarili tudi sodelavci s področja odrske tehnike in oblikovanja svetlobe, zvoka ter videa, februarja pa je bila po spletu premierno uprizorjena predstava EN-KNAP Group z naslovom COGITO.

 

Več informaciji o knjigi najdete na spletni strani Centra kulture Španski borci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izsla-knjiga-en-knap-1993-2020