Mariborski lutkarji z razstavo o rojstvu lutk

Avtor: STA

V razstavišču Lutkovnega gledališča Maribor bo od danes na ogled razstava Rojstvo lutke, kjer bodo ob lutkah razstavili tudi njihove likovne zasnove. Predstavljenih bo nekaj likovno najbolj vznemirljivih uprizoritev iz mariborske lutkarske zgodovine, z razstavo pa skušajo v gledališču v času epidemije vsaj malo potešiti željo po druženju z lutkami.


Foto: Boštjan Lah / Lutka iz predstave Ko je Šlemil šel v Varšavo

Kot so sporočili iz Lutkovnega gledališča Maribor, se mora še pred rojstvom nove predstave zgoditi rojstvo lutke, prav takšno magično transformacijo ideje v predmetni svet pa bo osvetljevala tokratna razstava.

Obiskovalci bodo imeli priložnost spoznati vse stopnje v procesu nastajanja lutke od začetne ideje likovne podobe predstave, ki jo v obliki skic, načrtov in vizualizacij v hišne lutkovne delavnice preda avtor likovne podobe, vmesne stopnje in končni izdelek - lutko ali drug element predstave.

"Videli bodo torej materializirano in oživljeno lutkovno idejo, po zaslugi lutkovnih mojstrov, scenografov in kostumografov tudi tehnično dovršene predmete, namenjene dolgemu odrskemu življenju," dodajajo v lutkovnem gledališču.

Za razstavo so izbrali nekaj likovno najbolj vznemirljivih uprizoritev iz zgodovine mariborske lutkarske hiše, kot avtorji likovnih podob pa bodo med drugim predstavljeni Janez Vidic, Silvan Omerzu, Sabina Šinko, Peter Škerl, Damijan Stepančič, Svjetlan Junaković, Maja Kastelic, Darka Erdelji in drugi.

Obiskovalci bodo tako v času omejitev zaradi epidemije namesto na predstavo v polni dvorani lahko tokrat v raznolike lutkovne svetove vstopali za odrsko zaveso in odkrivali dimenzije, ki jim sicer ostajajo skrite. Razstava bo na ogled vsak petek in soboto popoldne, v soboto pa tudi dopoldne.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odprtje-razstave-rojstvo-lutke-v-lutkovnem-gledaliscu-maribor