Gledališče Glej se pridružuje projektu Boundary Crossing

Avtor: STA

Gledališče Glej se pridružuje mednarodnemu gledališkemu projektu Boundary Crossing, ki povezuje tri mesta Utrecht, Ljubljano in Istanbul. Pilotni projekt se je začel danes, trajal pa bo vse do 27. maja. Vodili ga bodo mentorji iz gledališkega in akademskega sveta treh sodelujočih držav: Nizozemske, Turčije in Slovenije, so sporočili iz Gleja.


Delo vseh sodelujočih bo potekalo tako v živo - po posameznih državah - kot prek spleta. V projektu sodelujejo tri uveljavljajoče se ustvarjalke iz Slovenije Nika Batista, Nina Ramšak Marković in Barbara Ribnikar, pet študentov gledališke umetnosti iz univerze Kadir Has iz Istanbula ter pet diplomantov HKU School of Theatre iz Utrechta. Slovenska mentorja sta Branko Jordan in Anja Pirnat.

Vsak izmed udeležencev projekta bo prevzel tri vloge: v prvi bo gledališki ustvarjalec v skupini petih sodelujočih v svoji državi, v drugi bo sodeloval v poljubni državi, obenem pa bo ocenjeval tudi delo v državi, v katere projektu ne bo sodeloval.

Med projektom se bo delo razvijalo kolektivno, skozi participatorne vloge pa bo možen tudi razvoj individualnih veščin. Delo v vseh treh državah bo potekalo na sorodne teme. Tri ločena gledališka dela, ki bodo nastala znotraj projekta, bodo lahko tudi potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi, so zapisali v Gleju.

V projektu z naslovom Boundary Crossing "bomo meje presegali tako med mejami, kot med gledališkimi praksami, procesi razmišljanja in delovnimi metodami posameznih gledaliških ustvarjalcev", so še zapisali v gledališču. Kot so dodali, želijo s to temeljno metodologijo ustvarjalcem znotraj projekta omogočiti razvoj njihove gledališke prakse. Sodelujoče ustvarjalke in ustvarjalci se bodo naučili razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose in vloge.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-glej-se-pridruzuje-projektu-boundary-crossing