Nagrada kot vzpodbuda

Avtor: Kulturno društvo B-51, Ex Ponto

Po odprtjih štirih mednarodnih festivalov in številnih gostovanjih se je predstava Kasandra v režiji Slobodana Milatovića in mednarodni koprodukciji Festivala EX PONTO 6. julija odigrala tudi na 8. Mednarodnem gledališkem festivalu Igralec Evrope (Akterot na Evropa) in prejela nagrado Grand prix za najboljšo predstavo na festivalu.


foto Duško Miljanić

Večletno angažirano spodbujanje mednarodnih gledaliških koprodukcij Kulturnega društva B-51 (Festival Ex Ponto) se potrjuje z nagradami in gostovanji na številnih evropskih festivalih. Nagrada za najboljšo festivalsko predstavo mednarodni koprodukciji Kasandra je k podobnim projektom spodbudila tudi organizatorje Mednarodnega gledališkega festivala Igralec Evrope in se bo v obliki umetniškega sodelovanja in povezovanja držav regije ob Prespanskem jezeru uresničila ob naslednji, deseti izdaji festivala. Organizatorji k sodelovanju poleg okoliških držav Makedonije, Albanije in Grčije vabijo tudi Slovenijo, ki jo bo predstavljalo Kulturno društvo B-51.

Mednarodni gledališki festival Igralec Evrope je potekal med 6. in 11. julijem ter predstavil bogat program, ki povezuje tri države v regiji ob Prespanskem jezeru – Makedonijo, Albanijo in Grčijo. Ob zaključku festivala je g. Blagoj Stefanovski, predsednik mednarodne žirije, oznanil dobitnike festivalskih nagrad.

Grand prix za najboljšo gledališko predstavo so podelili predstavi Kasandra, mednarodni koprodukciji Festivala EXPONTO / Ljubljana, Festivala TEUTA (Kotor), Festivala MOT (Skopje) in Festivala INFANT, SNP (Novi Sad). Dramatik: Ljubomir Djurković, Režiser: Slobodan Milatović, Producent: Damir Domitrović Kos.

Nagrado Najboljši igralec festivala je prejel Mentor Zymberaj iz Kosova za vlogo v predstavi Igralec v škatli.

Nagrada Najboljša igralka festivala je pripadla Irini Evdokimovi iz Rusije za vlogo v predstavi Žalostna noč.

Nagrada za življenjske dosežke
je prišla v roke Dhimitru Orgocku, legendi albanskega gledališča, ki je nastopil v predstavi Samomor rož.

Prvič letos je bila podeljena Nagrada univerze avdiovizualnih umetnosti ESRA Skopje Jacques Lacarriere za posebne dosežke na področju avdiovizualnih umetnosti. Nagrado je prejela francoska predstava Vaslav Nijinski, je t'aime mon toc toc.

Projekt Kasandra je nastal s podporo: Ministrstva za kulturo Republike Slovenije; Mestne občine Ljubljana; Občine Kotor; Ministrstva za kulturo, šport in medije Črne Gore; Ministrstva za kulturo Republike Srbije; Ministrstva za kulturo Republike Makedonije; Mesta Skopje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-kot-vzpodbuda