Predstavnika Slovenije na Mednarodnem forumu kamišibaja

Avtor: PEF UP / STA

Na Mednarodni forum kamišibaja sta bila povabljena tudi slovenska gledališčnika Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko iz Gledališča Zapik, ki se z japonskim gledališčem pripovedovanja zgodb v slikah v lesenem odru ukvarjata od leta 2013. Na forumu, ki je zaradi epidemije virtualen, sta se že predstavila, v soboto pa bosta imela še spletno predavanje.


Foto: Arhiv UP PEF

Mednarodni forum kamišibaja, ki poteka vse od septembra, praznuje raznolikost slogov, prizorišč in izvedb z vsega sveta. V okviru foruma so prikazani različni videoposnetki in spletni seminarji. Predstavljeni pa so tudi umetniki, ki delijo nasvete in tehnike za ustvarjanje zgodb, kar je lahko v pomoč tako drugim pripovedovalcem pa tudi učiteljem, knjižničarjem in staršem. Udeleženci foruma, ki se bo sklenil 29. maja, se bodo tako lahko seznanili s posebnostmi kamišibaja na Japonskem, v Južni Ameriki, Mehiki, Avstraliji in Sloveniji.

Slovenijo zastopata Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko, ki veljata za pionirja te gledališke zvrsti na slovenskih tleh. Kot lutkarja, režiserja, dramaturga se s to umetniško zvrstjo ukvarjata že več kot desetletje, ob čemer poudarjata, da smo "Slovenci v tej umetnosti posebni, saj za razliko od drugih ustvarjalcev sami izdelujemo ilustracije in gojimo avtorski kamišibaj", so njune besede povzeli na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, kjer Jelena Cvetko Sitar deluje kot izredna profesorica.

"Kamišibaj, japonska umetnost pripovedovanja ob slikah ob lesenem odru, je v Sloveniji postal prava epidemija. Ljudem vseh generacij in iz različnih okolij pomaga prisluhniti sebi in jih na način umetnosti povezovati z drugimi," piše na spletni strani Gledališča Zapik.

Kot je še zapisano, sta Igor Cvetko in Jelena Sitar Cvetko, ki ju v Piranu kličejo gospod in gospa Kamišibaj, kamišibajkarji pa 'ata' in 'mama' slovenskega kamišibaja, do danes izobrazila več kot 500 kamišibajkarjev, ki so jedro slovenskega kamišibaj gibanja.

Vse o slovenskem kamišibaju si lahko ogledate v objavljenih posnetkih Mednarodnega foruma kamišibaj oz. 17. aprila 2021 ob 1.30 prisluhnite spletnemu seminarju izr. prof. Jelene Sitar Cvetko, na forumu pa boste našli tudi predstavitev razvoja kamišibaja študentov Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavnika-slovenije-na-mednarodnem-forumu-kamisibaja