V ljubljanski Drami sklep Zajčeve zvočne drame Kálevála

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana bodo v sklopu programa platforme Zvočne drame predstavili še zadnji del zvočne drame Daneta Zajca Kálevála, ki je nastala v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec. Studijski posnetek Kálevále, ki je bil predstavljen po delih, bo sicer ostal brezplačno dostopen v zvočni knjižnici Drame na spletni strani www.drama.si.


Foto: Arhiv SNG Drama Ljubljana

S platformo Zvočne drame v ljubljanski Drami ustvarjajo zvočno knjižnico dramske klasike, ki je na voljo vsem zainteresiranim poslušalcem "od strokovne javnosti do ljubiteljev slovenske dramatike, in nenazadnje tudi ranljivim skupinam". Eden od pomembnih ciljev pa je tudi spodbujanje svežih odrskih uprizoritev na novo prebranih in posnetih dram, piše v sporočilu za javnost.

V sezoni 2020/21 se v Drami posvečajo dramatiki Daneta Zajca. "Največji razlog za tovrstni začetek sta prav dramaturška in jezikovna specifika njegovih iger, ki kljub nesporni vrhunskosti niso bile pogosto uprizarjane, obenem pa njihovo bogastvo metaforike ter metafizične širine omogoča brezmejne možnosti interpretacije," so zapisali v gledališču.

Kot so še navedli, je zvočni drami Otroka reke in Kálevála, obe predstavljeni v šestih delih, skupaj poslušalo že več kot 1000 poslušalcev.

Káleválo so v studiu Drame prebrali in posneli Nejc Cijan Garlatti, Saša Tabaković, Zvone Hribar, Barbara Cerar, Bojan Emeršič in Silva Čušin. Oblikovalka govorne podobe je bila Tatjana Stanič, snemalec, montažer in avtor glasbe pa Jurij Alič.

Dramaturginja Eva Kraševec je spomnila, da je Zajc za Káleválo prejel Grumovo nagrado. Odrsko je bila uprizorjena le enkrat, a z velikim uspehom. Leta 2019 so jo v produkciji Radia Slovenija posneli tudi kot radijsko igro.

"Naša Kálevála je v prvi vrsti zvočna drama, v kateri smo v času popolnega zaprtja javnega življenja in omejenih možnosti želeli ustvariti možnost popotovanja v neznano, skrivnostno deželo, ki sicer morda ne ponuja domačnosti in udobja, vendar pa zaradi vznemirljivosti potovanja odrešuje zatohlosti, ki se lahko postopno zaleze v nas. In čeprav smo tvegali, da bomo morda tudi mi prišli s tega potovanja manj celi, se je izkazalo, da smo prišli nazaj nekoliko bolj živi," je še zapisala dramaturginja.

Projekt snemanja zvočnih dram v izvedbi igralk in igralcev ansambla Drame sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture, še piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-sklep-zajceve-zvocne-drame-kalevala