Zgodovina sodobnega plesa in plesna dramaturgija

Avtor: JSKD

Javni sklad za kulturne dejavnosti razpisuje izobraževanje na temo sodobnega plesa in plesni dramaturgiji. Potekalo bo na daljavo prek aplikacije Zoom 13. in 15. aprila, vodili ga bosta Jasmina Založnik in Pia Brezavšček.


Foto: Pixabay

Udeleženci se bodo na predavanjih sprehodili skozi zgodovino sodobnega plesa od začetka dvajsetega stoletja do danes. Spoznali bodo številne ikonične koreografinje in koreografe, ki so se vpisale_i v svetovno in domačo zgodovino sodobnega plesa, osvetljevali bodo njihove doprinose k razvoju plesa in koreografije. Predavanje bo pospremljeno z izbranimi posnetki iz predstav, citati umetnic in umetnikov, predstavljeni bodo njihovi najožji sodelavci, postopki ustvarjanja in sodelovalni principi. Udeleženci bodo spoznali terminološke preobrazbe pojma sodobni ples, odmike in bližine z baletom. Spoznali bodo osrednje značilnosti omenjene umetniške discipline in razvojne spremembe v izpostavljenem časovnem obdobju.

Termin izobraževanja: 13. in 15. april med 17.00 in 19.30.

Cena izobraževanja: 35 EUR (za prijavitelje prek projekta ESS so izobraževalni moduli brezplačni)

Prijave: elektronske prijave sprejemajo do 13. 4. do 15.00 na tej povezavi.

O izvajalkah:

Jasmina Založnik je dramaturginja, teatrologinja in producentka na področju sodobnega plesa. Je aktivna članica kolektiva Nomad Dance Academy Slovenija ter regionalne mreže Nomad Danca Academy, in članica strokovnih združenj (Društvo kritikov in teatrologo, Društvo za sodobni ples). Je članica uredniškega odbora revije Maska in Dialogi, v domačem in mednarodnem polju pa je angažirana kot piska, dramaturginja, kuratorica, moderatorka, svetovalka, raziskovalka in umetniška sodelavka. Končala je magistrski študij filozofije v sklopu programa Interkulturni študiji – primerjalni študij idej in kultur na Univerzi v Novi Gorici ter s podporo štipendije Ministrstva za kulturo RS in Elphinstone PhD Scholarship doktorski študij vizualne kulture na Univerze v Aberdeenu v Veliki Britaniji.

Pia Brezavšček je urednica, dramaturginja, kritičarka, teatrologinja in doktorska študentka filozofije. Je avtorica oddaj, prispevkov in tekstov, največ s področja sodobnega plesa in humanistike. Leta 2013 je bila za plesno kritiko nagrajena z nagrado Ksenije Hribar. Objavljala je v raznih dnevnih časopisih, revijah, na radiu Študent in v strokovnih publikacijah. Leta 2019 je v tandemu z Aljo Lobnik postala urednica revije za scenske umetnosti Maska. Je soavtorica spremne besede k delu Družbena koreografija Andrewa Hewitta. Kot dramaturginja ali soavtorica je sodelovala pri performativnih projektih, nazadnje Metamorfoze 3: Retorika Bare Kolenc in Ateja Tutte; Idealna in Glas šakala, ki ju podpisuje s Saško Rakef, Barbaro Krajnc Avdič in Bojano Šaljić Podešva; ter Preludiji in fuge Magdalene Reiter. Bila je predseduje Društva za sodobni ples Slovenije. Je sourednica spletne platforme za refleksijo sodobne uprizoritvene umetnosti Neodvisni.

Dodatne informacije:

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01/ 2410 510,
ess.razpisi@jskd.si


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zgodovina-sodobnega-plesa-in-plesna-dramaturgija