Univerza zavrgla prijavo zoper Lorencija, Odiseja ostaja prestavljena

Avtor: STA

Univerza v Ljubljani je zavrgla anonimno prijavo zoper profesorja na gledališki akademiji Jerneja Lorencija o domnevnem spolnem nadlegovanju. Ne glede na to producenti Homerjeve Odiseje, ki jo bo Lorenci režiral, ostajajo pri odločitvi o prestavitvi premiere. Razlogov je več, ne le omenjena prijava, ampak predvsem situacija s covidom-19.


Foto: Asiana Jurca Avci

Anonimno prijavo zoper Lorencija so na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo (AGRFT) predali v reševanje Univerzi v Ljubljani, kjer so ugotovili, da ni razvidnih konkretnih opisov domnevnih zlorab, niti ni razvidno, kdaj in na kakšen način naj bi se zlorabe dogajale.

"Na podlagi takšne nekonkretizirane anonimne prijave kakršnegakoli postopka skladno z določbami pravilnika ni mogoče izpeljati, zaradi česar prijave ne moremo obravnavati," je povedal dekan AGRFT Tomaž Gubenšek.

Prijava je bila sicer eden od razlogov za prestavitev premiere Odiseje v Lorencijevi režiji, ki so jo kot koprodukcijo med SNG Drama Ljubljana, Mestnim gledališčem ljubljanskim in Festivalom Ljubljana nameravali uprizoriti septembra v Križankah. Odločitev so sprejeli v dneh, ko je v medije prišla korespondenca med strokovnim svetom Drame in njenim ravnateljem Igorjem Samoborjem. Prvi je namreč zaradi tega od ravnatelja zahteval prekinitev sodelovanja z režiserjem, dokler se sum ne razišče in ovrže.

Kot je tedaj pojasnil Samobor, je usoda Odiseje povezana tudi s potekom razreševanja problematike anonimnih prijav na AGRFT, omenil pa je tudi primernejše pogoje igranja s poslovnega vidika zaradi epidemije. Tudi danes je kot enega glavnih razlogov, zakaj ostajajo pri tej odločitvi, omenil trenutno situacijo s covidom-19.

"To je zelo velik projekt, glede na trenutno stanje v državi pa si ne upamo tvegati in bi ga verjetno v vsakem primeru zaustavili," je povedal. Producenti so se po njegovih besedah pogovarjali o tem, ali je predstavo sploh smiselno pripravljati, glede na to, da bi jo lahko gledala največ tretjina ljudi, kar bi bilo slabo za gospodarni vidik, zato so se odločili, da jo prestavijo za dve leti.

"Glavni razlog je epidemija, drugo pa je seveda tudi to, da je prav, da se stvari umirijo. Zdaj je veliko razburjenje in za predstavo ni dobro, če se rodi v tak čas," je dodal Samobor. Po njegovih besedah namreč močno stavijo na Odisejo, ker gre za nadaljevanje Lorencijeve Iliade, ki je doživela uspeh tudi v svetovnem merilu. Zato bi jo bilo po njegovi oceni neumno izpostaviti "slabemu razpoloženju in nerazčiščenim zadevam".

AGRFT se je s prijavami o neprimernem vedenju profesorjev, ki so jih na akademiji predali v reševanje etični komisiji Univerze v Ljubljani, soočila po tem, ko je v začetku leta igralka Mia Skrbinac razkrila, da jo je spolno nadlegoval igralec in profesor igre Matjaž Tribušon.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/univerza-zavrgla-prijavo-zoper-lorencija-odiseja-ostaja-prestavljena