Najraje bi se udrla v zemljo ali gledališče znotraj Facebook skupine

Avtor: STA

Na spletu bo drevi ob 19.30 premiera interaktivnega uprizoritvenega eksperimenta Najraje bi se udrla v zemljo po konceptu in scenariju Varje Hrvatin. Projekt skozi dramaturgijo internetnih platform dekodira uprizoritveni potencial socialnih omrežij. Gledališki prostor bo vzpostavljen znotraj Facebook skupine. Ponovitve bodo še 4., 9. in 10. aprila.


Foto: Vid Merlak

Varja Hrvatin je v sporočilu za javnost zapisala, da je Najraje bi se udrla v zemljo zelo unikaten projekt, ki je že v izhodišču "nastal iz želje in koncepta za spletno uprizarjanje, hkrati pa predvideva aktivno udeležbo gledalcev in njihov vpliv na razplet in potek dogajanja, saj se predstava odvija v Facebook skupini".

Skozi formo vzpostavljanja gledališkega prostora in časa znotraj Facebook skupine - kot polja virtualne skupnosti - uprizoritev raziskuje socialna omrežja kot strategijo pobega, iskanja pripadnosti ter kot polje aktivne družbene vključenosti, piše v sporočilu.

Igralki Lina Akif in Maša Grošelj se preko igre izzivov in nalog preizkušata v različnih internetnih formatih, "vse od instagram storyjev, tiktok challengev do tutorialov in vlogov". Gledalci kot člani Facebook skupnosti sodelujejo v vlogi aktivnih soigralcev, ki preko reakcij in komentarjev vrednotijo njune vsebine, ter posledično vplivajo na potek in razplet igre.

"Igra, ki postaja čedalje bolj emocionalno zahtevna ter intimna, odstira tesnobo, strah in negotovost kot glavno kolateralno škodo izpraznjenosti spletnih reprezentacij. Če so socialna omrežja igra, ki jo moramo igrati, da lahko obstajamo; kako torej zmagati," se sprašujejo ustvarjalci.

Za projektom, nastalim v sklopu delovne štipendije ministrstva za kulturo, stoji ekipa mladih ustvarjalcev iz Zavoda Melara. Avtorji predstave so poleg Varje Hrvatin in že omenjenih izvajalk še Mia Skrbinac in Vid Merlak, ki je tudi oblikovalec glasbene in vizualne podobe.

Gledalci za ogled predstave potrebujejo Facebook profil, število mest za posamezno ponovitev pa je omejeno, zato se je treba za spremljanje prijaviti na varjacije@gmail.com.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/najraje-bi-se-udrla-v-zemljo-ali-gledalisce-znotraj-facebook-skupine