V Škofji Loki statua mednarodnega združenja evropskih pasijonskih mest

Avtor: STA

Škofja Loka bi ob letošnji ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona morala gostiti letno konferenco združenja evropskih pasijonskih krajev in mest Europassion. Konferenca je zaradi pandemije odpadla, vseeno pa je Škofja Loka v varstvo prejela prenosno statuo združenja. Njeno simbolično predajo so opravili v sredo.


Škofjeloški pasijon 2015 / Foto: Jure Nastran

V Škofji Loki bi moralo od 8. do 11. aprila potekati 37. redno letno srečanje Europassiona, ki povezuje okoli 90 pasijonskih krajev iz 16 držav. Vendar je pandemija preprečila za letos načrtovano uprizoritev Škofjeloškega pasijona, pa tudi izvedbo srečanja in svečan prevzem lesene skulpture Europassiona.

Statua je tako iz nemškega Tirschenreutha, ki bi moral lani gostiti letno konferenco združenja, a je tudi ta zaradi pandemije odpadla, v Škofjo Loko prispela po pošti, v sredo pa so opravili njeno simbolično predajo. Statuo sta škofjeloškemu županu Tinetu Radinji, predstojniku bratov kapucinov Jožku Smukavcu in uradnemu predstavniku Občine Škofja Loka v mednarodnem združenju Europassion Jožetu Štuklu predala člana predsedstva Europassiona Aleksander Igličar in Andreja Megušar.

"Predsedstvo Europassiona ob tem pošilja pomembno sporočilo, da so Občina Škofja Loka, loški bratje kapucini in vsi loški pasijonski igralci, vsi drugi sodelujoči in na splošno vsi pasijonci člani velike evropske pasijonske družine, ki jih združuje in povezuje Jezusovo večno sporočilo ljubezni – Ista vera, isti ideal," je ob tem dejal Igličar.

Kot je pojasnil, pasijonci, povezani v združenju Europassion z uprizarjanjem pasijonov, srečevanji in izmenjavo izkušenj ohranjajo večstoletno dediščino prikazovanja Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja ter s tem negujejo duhovna sporočila in vrednote Božjega usmiljenja in ljubezni, na katerih je zrasla evropska družba.

Statua bo v Škofji Loki gostovala v času Dnevov škofjeloškega pasijona in prireditev, posvečenih 300-letnici Škofjeloškega pasijona, potem pa jo bodo predali španskemu mestu Esparreguera, ki bo konferenco združenja gostilo prihodnje leto. Lesen kip v abstraktni podobi Jezusa Kristusa s stiliziranimi rokami v obliki sklenjenega kroga, ki simbolično obdaja oziroma združuje vse evropske pasijonce, je razstavljen v oknu Loške hiše na Mestnem trgu.

Igličar si želi, da bi skulptura na simbolni ravni globoko povezala vse loške pasijonce in jih vključila v evropski pasijonski prostor. "Naj s postavitvijo skulpture Europassiona na javnem mestu ravno v dnevih velikonočnega praznovanja, ki jih pričenjamo na veliki četrtek, na simbolni ravni nagovarja in vabi vse mimoidoče, vse pasijonce in vse Ločane ter obiskovalce našega mesta k njihovi duhovni poglobitvi ob praznovanju treh stoletij našega bisera Škofjeloškega pasijona," je sklenil.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-skofji-loki-statua-mednarodnega-zdruzenja-evropskih-pasijonskih-mest