Izšla je nova številka revije Maska

Avtor: Maska

Pričujoča številka Maske je posebna vsaj iz dveh razlogov, zaključuje praznično trilogijo 200 številke, obenem pa je tudi zadnja številka, ki sta jo skupaj uredili Alja Lobnik in Pia Brezavšček. Alja Lobnik z aprilom nastopi mandat direktorice zavoda Maska, s čimer se poslavlja dolgoletni direktor in umetniški vodja zavoda, Janez Janša.


Foto: Arhiv Maska

Tretja in zadnja številka v seriji prazničnih Mask ob 100. obletnici prvega izida in 200. številki je skupna številka revije Maska in že ugaslih sestrskih revij Frakcija iz Zagreba in Teorija koja hoda iz Beograda. Ta simbolična gesta je poklon skupni zgodovini vseh treh revij, ki so jo počastili na septembrskem simpoziju Prekarnost ali samoupravljanje, kjer so gostili mnogotero pomembno gostjo in gosta, vse s področja nekdanjega jugoslovanskega prostora, ki zdaj v mnogih primerih delujejo iz izseljenstva, in so pomembno prispevali k obstoju in kvaliteti vseh treh revij in mednarodno zaznamovali področje teorije sodobnih scenskih umetnosti. Maska je bila njihovo igrišče, zaradi njih je (bila) mogoča. 

V tej številki boste med drugim lahko prebrali njihova kritična razmišljanja o historičnih vidikih samoupravljanja med umetniki in alternativci v bivši Jugoslaviji; uvide o bližinah in prepadih med pojmoma samoupravljanje in prekarnost in časoma, ki sta ju porodila; aktualna premišljevanja o delu v umetnosti v času koronakrize; o konceptu skrbi in radikalnih oblikah upora s samoizničenjem v času neodpravljivih družbenih razlik. Številka nosi naslov Jugofuturizem. Ne gre za nostalgijo, ampak skupno smer in smisel, ki je morda bolj zagonetna kot globaliziran in unificiran zahod, vsekakor pa bolj zanimiva, saj vidi center iz manjšinske perspektive.

Z aprilom se je sicer po 22 letih z mesta direktorja zavoda Maska poslovil umetnik Janez Janša, saj, kot so zapisali v zavodu "prostor pušča mlajši generaciji", svojo življenjsko in akademsko pot pa nadaljuje v Berlinu. Njegova ekipa je spomnila, da je Maska, ko je njeno vodenje prevzel umetnik, tedaj znan še kot Emil Hrvatin, izdajala revijo za scenske umetnosti, pod njegovim vodstvom pa je zavod razvejal svojo dejavnost še na založništvo, produkcijo in izobraževanje.

Na mesto direktorice in umetniške vodje Maske je sedaj stopila Alja Lobnik, ki se je uveljavila kot publicistka in kritičarka na polju performativnih umetnosti. Z jubilejno številko se Alja Lobnik tudi poslavlja z mesta sourednice revije Maska, na tem mestu jo je nasledil Rok Bozovičar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izsla-je-nova-stevilka-revije-maska-3