Gledališča praznujejo tudi ob zaprtih dvoranah

Avtor: STA

Gledališče danes kljub slabim epidemiološkim razmeram praznuje svoj dan. Mednarodno poslanico ob dnevu je spisala Helen Mirren, slovensko Saša Tabaković. Običajno je to tudi dan, ko se začne Teden slovenske drame, ki je zaradi epidemije zamaknjen v november, so pa kljub temu v petek že razglasili nagrajence Združenja dramskih umetnikov Slovenije.


Foto: Pixabay

Na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta je bil 27. marec razglašen za svetovni dan gledališča. Angleška igralka Helen Mirren je v letošnji mednarodni poslanici opozorila, da je obdobje epidemije za uprizoritveno umetnost težek čas, saj številni ustvarjalci s težavo ostajajo v poklicu, a so morda ravno zaradi navzoče negotovosti "sposobnejši to pandemijo preživeti s humorjem in pogumom".

"Njihova domišljija se je v teh novih okoliščinah že prelila v inovativne, zabavne in ganljive načine komunikacije, seveda v veliki meri po zaslugi spleta. Ljudje drug drugemu pripovedujejo zgodbe, vse odkar so na planetu. In lepa gledališka kultura bo živela, dokler bomo tu ostali," je poudarila igralka. Sklenila je, da ustvarjalce žene potreba po ustvarjanju, ki "ne bo nikoli zamrla in bo prav kmalu spet vzcvetela, polna nove energije in novega razumevanja sveta, ki si ga delimo," je zapisala.

Slovensko poslanico je prispeval dramski igralec Saša Tabaković. V njej je zapisal, da minulo leto ni bilo prijazno, pa ne zgolj zaradi epidemije temveč tudi zaradi krize družbenih vrednot, ki se je "zažrla v vse pore intimnega in javnega življenja in gledališče ni pri tem nobena izjema". Ob tem se je podrobno dotaknil "splošnega nezanimanja in vedno večjega zanemarjanja kulturne perspektive" s strani slovenske politike, ki med drugim ni hotela zaščititi raznoterih umetniških praks in najbolj ranljive skupine samozaposlenih, ki je na vodilna mesta inštitucij imenovala "politično sprejemljive kadre" in je odtegnila sredstva filmarjem, podobno pa bi lahko ravnala tudi na drugih področjih kulture.

Po njegovem mnenju bi morala odgovornost za aktualno stanje prevzeti tudi kulturna srenja, ki je "s politiko delila splošno nezanimanje za lastno perspektivo" kljub občasnim protestom in akcijam pred ministrstvom. Poudaril je, da "znotraj umetniških cehov prevladujejo klani in prijateljske povezave, moralnih avtoritet, ki bi zmogle presekati njihove gordijske vozle, pa je vse manj". Posameznik se po njegovih besedah prav tako ne želijo ostreje opredeljevati do zagat, ki pestijo kulturo, kot primer je navedel in razdelal obtožbe o spolnih zlorabah in nasilju na AGRFT.

"Odgovornost mora prevzeti vsak od nas. Vsakokrat, ko smo ob nepoštenem delovanju moralno kompromitiranih oseb obrnili glavno stran, namesto da bi opozorili na nepravilnosti, boječ se za svoje pozicije ali eksistenco, smo pripomogli k realnosti, ki jo živimo," je opozoril Tabaković.

Kljub temu, da gledališča na današnji dan ostajajo zaprta, bo tudi v Sloveniji praznovanje obeleženo prek spleta. Gledališča na svojih straneh objavljajo poslanici, nekatera pa napovedujejo tudi spletne predstave, denimo ljubljanska in mariborska Drama ter SNG Nova Gorica. Slovenski gledališki portal SiGledal se med tem prazniku gledališča poklanja s knjigo 100 pisem mojemu igralcu, ki je izšla v samozaložbi zavoda Novi Zato.

Na svetovni dan gledališča se običajno začne Teden slovenske drame, na katerem podelijo tudi nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Ker je teden drame prestavljen na november, so se v ZDUS odločili, da letošnje nagrajence naznanijo že v petek, kdaj bodo nagrade podelili, pa bodo še naznanili.

Nagradi ZDUS za življenjsko delo tako letos prejmeta glasbena oblikovalka in komponistka Darja Hlavka Godina ter igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik. Za stvaritve v zadnjih dveh letih pa so v ZDUS nagrade namenili režiserki Ivani Djilas ter igralkama Ani Facchini in Nini Valič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisca-praznujejo-tudi-ob-zaprtih-dvoranah