V Prešernovem gledališču Monologe s kavča združili v dramski omnibus

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj na današnji predvečer svetovnega dneva gledališča pripravlja interno premiero dramskega omnibusa Monologi s kavča v režiji Luke Marcena. Predstava je nastala na podlagi projekta spletnih uprizoritev v času prvega vala epidemije. Uradna premiera predstave bo sledila, ko bodo gledališke dvorane znova odprte za občinstvo.


Foto: Arhiv PGK

Dramski omnibus Monologi s kavča združuje monologe osmih priznanih slovenskih dramatikov Roka Vilčnika - rokgreja, Simone Semenič, Kim Komljanec, Simone Hamer, Petra Rezmana, Tjaše Mislej, Varje Hrvatin in Nejca Gazvode, napisanih posebej za osem igralcev Prešernovega gledališča Kranj Vesno Jevnikar, Vesno Slapar, Miho Rodmana, Blaža Setnikarja, Darjo Reichman, Vesno Pernarčič, Aljošo Ternovška in Boruta Veselka.

"Popolnoma nov uprizoritveni format je v tistem času nastal kot izbruh ustvarjalnosti, ki skozi intimne zgodbe posameznikov poskuša ujeti drobce življenjskih situacij in premislekov časa, v katerem smo se znašli v trenutku zaustavitve sveta," so sporočili iz Prešernovega gledališča. "Nastal je kot poskus, utrinek ustvarjalnosti v času karantene, ko so bile zaradi epidemije gledališke dvorane prazne, gledališki zastori spuščeni, program pa vsaj deloma prestavljen na splet," je povedal režiser Luka Marcen.

Kot je pojasnil, so Monologi s kavča dokumenti izrednega stanja, časa v samoizolaciji, v kateri smo se nenadoma znašli, so dokument trenutka nenadne ustavitve in hkrati pričakovanja domnevnega novega sveta, ki naj bi prišel, ko se vrnemo. "Vsak od koščkov omnibusa odpira drugačen, oseben pogled na situacijo, v kateri smo se znašli, in ponuja specifičen način spopadanja z njo. Monologi so torej tudi poskus, kako pogledati na trenutek ustavitve sveta iz različnih optik in ga razplastiti na različne občutke, poglede in zgodbe," je zapisal.

Umetniška vodja Prešernovega gledališča Marinka Poštrak je dodala, da so, ne glede na to, da so avtorji imeli proste roke pri izbiri teme in ne glede na njihovo generacijsko ter stilno raznolikost, tako rekoč vsi izpostavili temo samotnosti oziroma osamljenosti. Nekateri od monologov se umeščajo v konkreten čas karantene, medtem ko drugi opozarjajo na problem osamljenosti kot vseobči problem današnjega časa, ko smo, kot ocenjuje Marinka Poštrak, postali ljudje otoki sredi morja osamljenih ljudi.

"Takrat smo vsi mislili in upali, da gre samo za kratko prekinitev normalnosti, a se je kmalu izkazalo, da bomo v tej situaciji vztrajali še nekaj časa, kar še bolj potrjuje aktualnost besedil," so zapisali v gledališču, kjer so se zato odločili, da monologe s spleta v režijsko dodelani različici postavijo na oder, kjer bodo lahko zaživeli na novo. "Morda pa je novi svet, o katerem smo toliko poslušali, ravno v tem, da si dovolimo prisluhniti, in v tem, da iz monologov nastanejo pogovori," je sklenil Marcen.

Dramaturška sodelavka predstave Monologi s kavča je Maša Pelko, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Ana Janc, avtor glasbe Martin Vogrin, lektorica Barbara Rogelj, oblikovalec luči Nejc Plevnik in oblikovalec maske Matej Pajntar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-presernovem-gledaliscu-monologe-s-kavca-zdruzili-v-dramski-omnibus