Ljubljanska Drama zvečer s premiero Müllerjeve igre Cement

Avtor: STA

V ljubljanski Drami bodo drevi ob 20. uri na velikem odru premierno uprizorili predstavo Heinerja Müllerja Cement, ki si jo bo mogoče ogledati prek spleta. Po besedah režiserja Sebastijana Horvata je Cement ena največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike, predstava pa odslikava tudi čas, v katerem živimo in čutimo, da nekaj ni v redu.


Foto: Peter Uhan

Igra Cement, ki je nastala po istoimenskem romanu Fedorja Gladkova, je drugi del mednarodne trilogije, ki sta jo v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po tem delu zasnovala avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković ter režiser Horvat.

Kot je napovedal Ramšak Marković v spletnem videu, bo ljubljanska predstava drugačna od predhodne v Zagrebu, ker se bodo tokrat osredotočili na temo zamujenih priložnosti. V ospredju bo ljubezenska zgodba dveh revolucionarjev, postavljena v čas državljanske vojne v nekdanji Sovjetski zvezi, ki pa je aktualna tudi danes. "Mi živimo v čisto drugačnih časih. Revolucionarjev ni več in smrt nikomur več ne sedi na rami, pa kljub temu čutimo, da nekaj ni prav," meni avtor priredbe.

Po režiserjevih besedah predstava odslikava čas, v katerem živimo, ko nam je lažje verjeti v konec sveta kot v spremembe določenega družbeno-političnega sistema, čeprav čutimo, da z njim nekaj ni v redu.

Igra je napisana v treh različnih diskurzih, ki se v uprizoritvi med seboj prepletajo, pa je povedala prevajalka Müllerjevega besedila Mojca Kranjc, ki je diskurze pri prevajanju morala ločiti. Prvi diskurz je običajni dramski dialog, drugi je dialog, napisan v verzu, tretji diskurz pa predstavljajo prozna besedila.

Za sceno, ki je realistična, je poskrbel scenograf in avtor videa Igor Vasiljev, za glasbo pa Drago Ivanuša.

Osrednja ženska vloga je pripadla Nataši Barbari Gračner, ki je dejala, da razume napol porušeno mestece pred 100 leti, v katerem skušata dva mlada revolucionarja rešiti svojo zvezo, kot odsev sedanjosti. Ob njej bodo zaigrali še Marko Mandić, Igor Samobor, Vanja Plut, Nejc Cijan Garlatti, Gorazd Logar in Timon Šturbej, Drago Ivanuša pa bo posodil glas.

Predstava bo, ko bo mogoče, del rednega programa ljubljanske Drame, v celoti pa bo, kot upa ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor, na ogled na Drama festivalu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-zvecer-s-premiero-mullerjeve-igre-cement