V SSG v Trstu z video poklonom pisatelju in režiserju Marku Sosiču

Avtor: STA

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu in Kinoatelje sta v poklon nedavno preminulemu tržaškemu pisatelju in režiserju Marku Sosiču pripravila video z naslovom Ki od daleč ostajaš v naši bližini. Video povezuje pričevanja prijateljev in sodelavcev, ki razmišljajo o dediščini glasnika kulture in etičnih vrednot, so zapisali v gledališču.


Foto: Luca Quaia

Sosiču so se v videu, ki je dostopen na YouTube kanalu tržaškega gledališča, poklonili vidni slovenski literarni ustvarjalci Vito Taufer, Aleš Berger, Dušan Šarotar in Goran Vojnović ter gledališčniki, kot so Lučka Počkaj, Janko Petrovec, Primož Forte, Radoš Bolčina, Matija Rupel, Nikla Petruška Panizon, Martina Mrhar, Breda Pahor in Valentina Repini.

O pokojnem ustvarjalcu pa so spregovoril tudi drugi njegovi prijatelji, poznavalci njegovega dela ter slovenski in tuji umetniki in kulturniki, med njimi Nataša Sosič, Guido Corso, Susanna Tamaro, Paolo Magelli, Irena Urbič, Aleš Doktorič, Janusz Kica, Ahmed Burić, Alessandro Mizzi, Ivan Zerbinati, Maurizio Zacchigna, Maria Grazia Plos in Adriano Giraldi.

Režiser skoraj uro dolgega videa je Radovan Čok, avtorica zasnove pa dramaturginja Diana Koloini.

Marko Sosič je umrl 3. februarja v 63. letu starosti. Po šolanju v Trstu in diplomi iz režije na zagrebški akademiji je kot gledališki režiser deloval v Ljubljani, Trstu, Novi Gorici in Rimu. Med drugim je bil umetniški vodja SNG Nova Gorica ter ravnatelj SSG v Trstu. Bil je tudi selektor Borštnikovega srečanja.

Znan je tudi po svojih literarnih delih. Za svoj roman Balerina, balerina je dobil tržaško nagrado vstajenje, z njim pa se je uvrstil tudi v krog finalistov za kresnika. Za nagrado so bili nominirani še Kratki roman o snegu in ljubezni ter roman Tito, amor mijo, ki je bil nominiran tudi za nagrado Prešernovega sklada, ter roman Ki od daleč prihajaš v mojo bližino. Zbirka kratkih zgodb Iz zemlje in sanj je bila uvrščena v ožji izbor za nagrado Fabula 2012. Njegova dela so prevedena v več tujih jezikov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ssg-v-trstu-z-video-poklonom-pisatelju-in-reziserju-marku-sosicu