Na Ljubljana festivalu tudi Placido Domingo in Ana Netrebko

Avtor: STA

Festival Ljubljana za letošnji poletni festival, ki bo potekal med junijem in septembrom, napoveduje priznana tuja in domača glasbena imena. Med drugim bodo gostili slovitega španskega pevca Placida Dominga, rusko operno divo Ano Netrebko, ki bo nastopila z azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom ter pianistko Martho Argerich.


Foto: Pixabay

Kot so zapisali organizatorji, bodo z rezidenčnim festivalskim orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopila odmevna imena operne glasbe. Tako bo med drugim nastopil Placido Domingo, ki ga bosta na odru spremljali priznani sopranistki Sabina Cvilak in Saioa Hernandez iz Španije.

Prvič bo na festivalu nastopila bolgarska operna zvezda Sonja Jončeva, ki se bo občinstvu v Ljubljani predstavila s priznanim slovenskim tenoristom Brankom Robinšakom. Mednarodno priznana sopranistka Nika Gorič pa bo nastopila z ansamblom Dissonance, ki ga sestavljajo uspešni glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov. Ansamblu bo dirigiral Marko Letonja.

Skupaj z nemškim dirigentom Jochenom Riederjem se v Slovenijo vrača tenorist Jonas Kaufmann, obeta pa se tudi nastop najbolj priljubljene ruske operne dive Ane Netrebko z azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom. Z zboroma, orkestrom in mednarodnimi solisti bo pod dirigentsko taktirko Maria de Rosa nastopil še argentinski tenorist Jose Cura.

V načrtu sta tudi dva koncertna večera v izvedbi svetovno priznanih solistov: pianistke argentinsko-dalmatinskega rodu Marthe Argerich, ki jo bo z orkestrom Slovenske filharmonije spremljal maestro Charles Dutoit in predstavnik ruske glasbene šole pianist Arkadij Volodos. "Z izvedbo monumentalnih glasbenih del za klavir bosta z obiskovalci delila svojo brezhibno tehniko in neomejeno virtuoznost, ki ju v kombinaciji z neverjetnim občutkom za ritem, barvo in poezijo naredita za pripovedovalce vrhunskih zgodb ter neskončne zvočne impresije," so zapisali organizatorji festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljana-festivalu-tudi-placido-domingo-in-ana-netrebko