Francoske kulturne institucije s protestom zahtevajo ponovno odprtje

Avtor: STA

Francoske kulturne institucije s protesti krepijo pritisk na vlado, naj sprosti omejitve, sprejete ob pandemiji novega koronavirusa, ter ponovno odpre kulturna prizorišča. Zaposleni so zasedli več kot 30 gledališč po vsej državi, vključno z osrednjimi ustanovami v Parizu in Strasbourgu.


Foto: Pixabay

Približno 20 kinematografov pa je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa konec tedna prekršilo prepoved in obiskovalcem ponudilo brezplačne projekcije.

Tudi petkovo podelitev filmskih nagrade cezar so močno zaznamovale kritike na račun francoske vlade zaradi zaprtja kinematografov, gledališč in drugih kulturnih prizorišč.

Svoje razočaranje so izrazili številni igralci, tudi igralka Isabelle Huppert, ki je menila, da je treba čim prej odpreti kinematografe. Igralka Corinne Masiero, ki je podeljevala nagrado za najboljšo kostumografijo, pa se je na odru slekla, pri čemer je imela na hrbtu napisano: "Jean, vrni nam kulturo." Poziv je bil najverjetneje namenjen francoskemu premierju Jeanu Castexu.

Francoski muzeji, kinodvorane in gledališča so sicer zaprti že od konca oktobra. Po besedah zaposlenih v kulturnem sektorju vlada v nasprotju z drugimi državami noče določiti oziroma okvirno napovedati, kdaj bi se te ustanove lahko ponovno odprle.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/francoske-kulturne-institucije-s-protestom-zahtevajo-ponovno-odprtje