Prešernovo gledališče na oder postavilo sodobno dramo Lepe Vide lepo gorijo

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču bo danes interna premiera krstne uprizoritve sodobne drame Simone Semenič Lepe Vide lepo gorijo v režiji Maše Pelko. Uradna premiera predstave, ki skozi zgodbe "sodobnih čarovnic" izpostavi dvoličnost družbe in njenih institucij nadzora, bo sledila, ko bodo gledališča ponovno odprta za občinstvo.


Foto: Nada Žgank

Kot v sporočilu za javnost pojasnjuje umetniška vodja Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak, Simona Semenič v sodobni drami Lepe Vide lepo gorijo prikazuje svet, v katerem ženske še zmeraj in vedno znova bijejo boj za pravico odločanja o lastnem telesu in duši, boj za pravico do užitka in svobode.

Avtorica skozi zgodbe "sodobnih čarovnic" poudari dvoličnost družbe in njenih institucij nadzora, vključno z institucijo gledališča, pri obravnavanju t. i. ženske emancipacije in sprenevedavost prav teh institucij pri ohranjanju represivnih mehanizmov nadzora nad ženskim telesom, dušo, ženskim svobodnim obnašanjem in izrekanjem.

Skozi lik inkvizitorke lucidno izpostavi tudi vzporednico s srednjim vekom, v katerem so bile samosvoje, močne in svobodne ženske nevarne svetu moških ter zato ožigosane za čarovnice in obsojene na grmado. Toda kot ugotavlja avtorica, tudi v 21. stoletju ni nič drugače. Morda samo s to razliko, da so bile v srednjem veku t. i. čarovnice obsojene na grmado, danes pa so obsojene na stigmo noric in psihiatrično obravnavo," je še zapisala Marinka Poštrak.

Aktualnost predstave je poudarila tudi dramaturginja uprizoritve Eva Kraševec: "Prav ta čas, ko se pogled ponovno in v našem okolju do sedaj morda najbolj priostreno usmerja v problematiko spolnih zlorab in sistemskega nasilja ter se zaradi poguma za zdaj še redkih posameznic, ki so spregovorile o svoji izkušnji, glede tega veča občutljivost družbe, je pravi čas za tako igro - neizprosno iskreno v izpovedih in trdno v stališčih, ki jih je nujno zavzemati do teh tem."

V uprizoritvi igrajo Gaja Filač, Vesna Jevnikar, Doroteja Nadrah, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar in Aljoša Ternovšek. Scenografa sta Dorian Šilec Petek in Sara Slivnik, kostumografinja Tina Bonča, avtor glasbe Luka Ipavec, svetovalec za gib Klemen Janežič, lektorica Maja Cerar, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, oblikovalec maske Matej Pajntar, asistentka dramaturginje pa Lučka Neža Peterlin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/presernovo-gledalisce-na-oder-postavilo-sodobno-dramo-lepe-vide-lepo-gorijo