Namesto uprizoritve se začenjajo Dnevi Škofjeloškega pasijona

Avtor: STA

Z razstavami o Škofjeloškem pasijonu in njegovi dediščini se danes začenjajo letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona, ki so v jubilejnem letu posvečeni obeleževanju 300-letnice tega najstarejšega dramskega besedila v slovenščini. Program dogodkov bo potekal marca in aprila ter bo prilagojen epidemiološkim razmeram.


Foto: Jure Nastran

Od danes dalje do 25. aprila bo na Mestnem trgu v Škofji Loki na velikih panojih na ogled razstava Škofjeloški pasijon, v Oknu Loške hiše pa video projekcija Škofjeloškega pasijona. V Sokolskem domu bosta od danes do 14. aprila na ogled razstavi 300 let živa dediščina Škofjeloškega pasijona in Prizori Škofjeloškega pasijona, ki ju pripravljata javni zavod 973 in škofjeloški bratje kapucini. Hkrati bo na ogled dokumentarni film Arheologija pasijonske knjige.

Župnija Škofja Loka bo 20. marca v Nunski cerkvi postavila pasijonske jaslice. Jaslice v počastitev pasijonskega leta 2021 bodo ob nedeljah v postnem času na ogled tudi v Cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Sedemindvajsetega marca bodo na Mestnem trgu, če bodo razmere to dopuščale, pripravili pasijonske delavnice, na Cankarjevem trgu pa bodo izdelovali butaro velikanko.

Na veliki petek, 2. aprila, bo po mestu potekal križev pot. Organizatorji v aprilu napovedujejo tudi slavnostni dogodek v počastitev 300. obletnice Škofjeloškega pasijona z odkritjem spominskega obeležja. Letošnji jubilej bi sicer v tem postnem in velikonočnem času v Škofji Loki praznovali tudi z uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona, ki ga v Škofji Loki uprizarjajo vsakih šest let, vendar so jo bili zaradi epidemioloških razmer primorani prestaviti na prihodnje leto.

Tako tudi letos pasijonsko tradicijo vzdržujejo Dnevi Škofjeloškega pasijona, katerih del bo tokrat potekal tudi virtualno. Napovedana je vrsta spletnih predstavitev. Že drevi ob 19. uri bo v organizaciji Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka na ogled pogovor s predstojnikom škofjeloškega kapucinskega samostana Jožkom Smukavcem.

Osemnajstega marca bosta Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka predstavila nove Pasijonske doneske, javni zavod 973 pa 15. aprila Pasijonski almanah. Devetnajstega marca bo potekal Pasijonski večer v Stari Loki, 30. marca pa še v Selcih. Šestindvajsetega marca bodo prikazali vsebino tretje slike Škofjeloškega pasijona. Romualdov dan 22. aprila pa bodo posvetili jeziku in govoru Škofjeloškega pasijona.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/namesto-uprizoritve-se-zacenjajo-dnevi-skofjeloskega-pasijona