Poziv ministrstvu za vračanje pouka plesa in baleta na glasbenih šolah v plesne dvorane

Avtor: STA

Učitelji in profesorji sodobnega plesa in baleta javnih glasbenih šol in obeh konservatorijev za glasbo in balet ministrstvo za izobraževanje pozivajo, naj njihovim učencem omogoči izvajanja pouka plesa v živo. Pri tem opozarjajo, da so v neenakem položaju, saj so zasebne plesne šole in klubi že lahko odprli svoja vrata.


Foto: Pixabay

Kot so zapisali, se je z 12. februarjem sprostil pouk vseh osnovnih šol kot tudi vsa rekreativna športna dejavnost, z njo pa so svoja vrata ponovno odprle tudi zasebne plesne šole, društva in klubi. "Vse od tega datuma opozarjamo, da imamo v javnih glasbenih šolah enake, če ne celo boljše pogoje za varno izvajanje naše dejavnosti, a na naša opozorila že četrti teden zapored ni nobenega odziva," so pojasnili.

Zdi se jim nesprejemljivo, "da država omogoča delovanje vseh vrst rekreativnih in ljubiteljskih aktivnosti", medtem ko so njihovi učenci "še vedno stisnjeni med domačo posteljo, omaro in pisalno mizo z računalnikom in že sedemnajsti teden vztrajajo pri pouku plesa na daljavo". Gre za predmet, ki ga po njihovih navedbah na plesnih oddelkih poučujejo na 37 glasbenih šolah po Sloveniji.

Ob tem opozarjajo, da je nedopustno, da bodo med 12. in 15. marcem na obeh konservatorijih potekali sprejemni preizkusi za vpis na umetniško gimnazijo – smer balet, na katere javne baletne šole svojih učencev še vedno ne smejo pripravljati z rednim poukom.

"Kandidati, ki se šolajo v zasebnih šolah, že tri tedne ponovno trenirajo v dvoranah. Njihovi vrstniki, ki so morali za sprejem v javno baletno šolo že kot desetletniki opraviti prvi preizkus nadarjenosti, ki se izobražujejo po izjemno podrobno izdelanem učnem načrtu in jih izobrazba v javnem programu od osnovne, preko srednje šole vodi vse do poklica baletnega plesalca, pa trenirajo v svojih sobah," so zapisali.

V pismu ministrstvu so tudi ocenili, da je pouk plesa na daljavo preko spletnih aplikacij za učence, kjer je nujna fizična prisotnost učitelja na vsakem njihovem koraku, "milo rečeno katastrofa", sploh po več kot štirih mesecih takšnega načina dela.

Poleg neprimernih pogojev za vadbo doma (nevarni in premajhni prostori, neprimerna tla, odsotnost zrcal, drogov in drugih pripomočkov za vadbo) je po njihovih navedbah ogroženo usvajanje temeljnih vsebin iz učnega načrta, kot je recimo pravilna postavitev telesa, veliki skoki, vaje na konicah prstov ter obrati in kombinacije v prostoru.

"Pomanjkanje fizičnih popravkov učitelja lahko povzroči nepopravljivo škodo učencem - od nepravilne postavitve telesa, napačne uporabe mišic, nepravilnega izvajanja korakov vse do resnih poškodb," so med drugim zapisali v pismu ministrstvu, pod katerega se podpisujeta tudi vodji študijskih skupin za balet in sodobni ples.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poziv-ministrstvu-za-vracanje-pouka-plesa-in-baleta-na-glasbenih-solah-v-plesne-dvorane