Na mariborskem odru Donizettijeva komična opera Hči polka

Avtor: STA

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v soboto premierno izvedla komično opero Gaetana Donizettija Hči polka. Delo, v katerem je Donizetti združil francoski humor z italijanskim belcantom, je nastalo v režiji Krešimirja Dolenčića, med nastopajočimi pa so Petya Ivanova, Martin Sušnik, Jaki Jurgec in Irena Petkova.


Foto: Pixabay

Radijski in video prenos iz Velike dvorane SNG Maribor bo na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars in na spletni strani ars.rtvslo.si/sobotni-operni-vecer/ ob 18.30.

Gaetano Donizetti (1797-1848) se je v zgodovino glasbe, in predvsem operne umetnosti, zapisal kot izjemno plodovit ustvarjalec, saj je za časa svojega ne prav dolgega življenja ustvaril več kot 70 samostojnih opernih del.

"Ob Rossiniju, mojstru pevske briljance italijanskega belcanta, in pretanjenemu liriku Belliniju se Donizetti zdi nesporni favorit v domeni 'glasbenodramatičnega' italijanske zgodnje glasbene romantike, saj se v svojih resnih operah (it. opera seria) kaže kot predhodnik Giuseppeja Verdija," v spremnem besedilu izpostavlja Benjamin Virc iz SNG Maribor.

V komični operi Hči polka s praizvedbo februarja 1840 v Parizu se Donizetti po njegovih navedbah včasih odkrito, drugič spet subtilno poigrava z glasbenogledališkimi in družbenimi konvencijami, ki nastajajo v komičnih trkih med pripadniki različnih družbenih stanov, kot denimo med oskrbnico vojaških enot Marie in mladim Tirolcem Toniem, ki se vanjo zaljubi, in jih nato z veščo skladateljsko roko usmerja v doseganje prepričljivih odrskih učinkov, ki v gledalcu in poslušalcu izzovejo smeh in obenem fascinacijo nad virtuoznimi vokalnimi akrobacijami. Od teh je najbolj znana Tonieva arija Ah, mes amis, quel jour de fete, v kateri je nanizanih kar deset visokih C-jev.

"Kljub že večkrat videnemu srečnemu (lahko bi celo rekli šablonskemu) razpletu na prvi pogled nepremostljivih (stanovskih, družbenih) razlik med zaljubljencema, ki jih je Donizetti zakodiral v lastno preverjeno glasbenodramaturško formulo, pa nas skladatelj v kontekstu svojega gibkega in 'koketirajočega' glasbenega toka, v katerem ne manjka pomenljivih dramskih in glasbenih interakcij med solisti, zborom in orkestrom, vedno znova prepriča z liričnostjo pevske melodije in nasploh z refleksivnimi trenutki, ki pa zgolj odrejajo humorju in komičnemu nasploh tisto relevantno mesto, ki mu v okviru te velike in nadvse posrečene ljubezenske peripetije upravičeno pripada," je še zapisal Virc.

Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral njegov stalni dirigent Simon Robinson, režijo pa so poverili hrvaškemu režiserju in gledališkemu ustvarjalcu Krešimirju Dolenčiću. V mariborskem gledališču je režiral že več uprizoritev, med drugim dramo Hamlet, glasbeno komedijo Glorious! ter operi Kronanje Popeje in Pogovori karmeličank

V vlogi Marie bo nastopila Petya Ivanova, Tonio pa je letošnji dobitnik Glazerjeve listine Martin Sušnik. Nastopajo še Jaki Jurgec, Irena Petkova, Dada Kladenik, Dušan Topolovec, Sebastijan Čelofiga in Hideyuki Suzuki. Sodelujeta tudi Zbor Opere SNG Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari Novak in baletni ansambel SNG Maribor.

Koncertna mojstrica je Oksana Pečeny Dolenc, scenograf Matic Kašnik, kostumograf Alan Hranitelj in koreografinja Cleopatra Purice.

Hči polka je prva operna premiera po začetku drugega vala epidemije v Operi in Baletu SNG Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-mariborskem-odru-donizettija-komicna-opera-hci-polka