Na velikem odru ljubljanske Drame dramatizacija Vojnovićeve Fige

Avtor: STA

Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo v soboto krstno uprizorjena dramatizacija romana Gorana Vojnovića Figa, ki jo podpisuje Simona Hamer. V romanu se prepletajo številne teme, od razpada nekdanje skupne države, preko skrbi za bližnjega, do strahu pred ujetostjo, v ospredju pa je protagonist Jadran, ki ga "srečamo v življenjskem krču".


Foto: Peter Uhan / Arhiv SNG Drama Ljubljana

Ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor je v predstavitvenem videu predstave dejal, da so dramatizacijo s kresnikom nagrajenega Vojnovićevega romana na spored uvrstili, ker so pred leti že uprizorili njegov roman Jugoslavija, moja dežela in so si želeli z avtorjem naprej kreniti po "isti poti raziskave preteklosti", prav tako pa je Figa letos uvrščena v maturitetno čtivo, po koroni pa si v svoji sredi ponovno želijo tudi mladih gledalcev.

Dramaturginja Darja Dominkuš je presodila, da je roman Figa izjemno kompleksno delo z razvejano pripovedno strukturo: "Osrednji junak romana, 33-letni Jadran v dneh po dedkovi smrti prepleta zgodbe nekaterih družinskih članov z razmišljanjem o sebi in o partnerski krizi, v kateri se je znašel. Časovni obseg romana je širok, obsega obdobje od 2. svetovne vojne pa do leta 2012."

Vojnović je spomnil, da je Figa zgodba o treh različnih generacijah, treh različnih ljubezenskih zgodbah. "Je zgodba, ki jo nekateri berejo zelo politično, kot zgodbo o razpadu države, o prihodu novih časov. O tem, kako različni časi vsak na svoj način vplivajo tudi na naše najintimnejše odnose." Po pogovorih z bralci je ugotovil, da v njej vsak najde nekaj drugega, zato meni, da bo tudi predstava pri vsakemu gledalcu odprla drugačen razmislek.

Avtorica dramatizacije Simona Hamer je skušala v besedilu ujeti pravo ravnotežje med svetom v Jadranovi glavi in med tem, da imajo vsi ostali liki dovolj priložnosti, da zasijejo. Jadrana po njenih besedah v besedilu srečamo v življenjskem krču - glede na leta je v predtaktu neke krize srednjih let, ko začenja dvomiti v svoje spomine, v družinsko anamnezo v določene vzorce in tudi v podedovane travme. Izpostavila pa je še temo ljubezni, ki lahko bolj kot minevanje časa pomaga zaceliti res velike rane.

Režijo podpisuje Luka Martin Škof, ki je dejal, da ga je roman vznemiril, ker je glavna oseba predstavnik njegove generacije. "Jadran mi je na nek način pisan na kožo, z lahkoto se poistovetim z njegovimi eksistencialnimi problemi. To so leta, ko je čas, da človek na nek način odraste, da se na nek način vzpostavi. Še prej pa se mora srečati z bistvenimi vprašanji, kdo je, kaj si želi v življenju, kaj bi rad pustil za sabo in kako bi rad v prihodnosti zaživel."

Kompleks, ki ga pisatelj v romanu zelo dobro razvije, je po besedah Škofa ta, da vsakega posameznika sestavljajo zgodbe bližnjih in daljnih prednikov, kot pomembno sporočilo romana pa je prepoznal vztrajanje v zvezi v času, zaznamovanem s samouresničevanjem in samozadostnim individualizmom.

Jadrana igra Benjamin Krnetić, ki ima z Vojnovićevimi deli posebno povezavo, saj je igral v filmu Čefurji, raus!, nastopil pa je tudi v predstavi Jugoslavija, moja dežela. Krnetić je menil, da je Figa Vojnovićev najbolj zaokrožen roman. Opomnil je, da se ena od tem, ki jih Jadran razčiščuje v glavi, konča z vprašanjem partnerki Anji, ki jo igra Tina Vrbnjak: "Karkoli že jaz sem, ali si me ti sposobna ljubiti takega, polnega jeze, polnega vprašanj?"

V predstavi igrajo tudi Pia Zemljič, Uroš Fürst in Janez Škof. Scenograf in avtor videoposnetka je Miha Knific, kostumografinja Urška Recer, oblikovalec svetlobe Metod Novak, za glasbo je poskrbel Ivan Mijačević.

Premiera bo z velikega odra Drame v živo predvajana v soboto ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-velikem-odru-ljubljanske-drame-dramatizacija-vojnoviceve-fige