Sanja Nešković Peršin predstavlja delo Točka.Brez Povratka.

Avtor: STA

V Projektnem prostoru Društva umetnikov bodo od danes predstavljali novo delo koreografinje Sanje Nešković Peršin, ki ga postavlja s kustosom Tevžem Logarjem. Delo Točka.Brez Povratka. Sanja Neškovič Peršin utemeljuje v polju sodobne plesne umetnosti in ga hkrati zastavlja razstavno in perfrormativno. Predstavljeno bo v sedmih popoldnevih.


Sanja Nešković Peršin / Foto: Jože Suhadolnik

Delo Točka.Brez Povratka. bo Sanja Nešković Peršin v Projektnem prostoru DUM predstavljala od danes do 14. marca, med 17. in 20. uro.

Kustos Logar je ob delu po ideji in v izvedbi Sanje Nešković Peršin spomnil, da je Točka. Brez povratka. "stopnja na različnih področjih človeškega življenja, ki označuje neki prelomni časovni in situacijski trenutek, od katerega dalje vrnitev v prejšnje stanje ni več mogoča oziroma se njegovim učinkom ni mogoče izogniti ali jih preprečiti".

Hkrati pa je to najnovejši samostojni projekt umetnice Sanje Nešković Peršin, ki morda na najbolj radikalen način do sedaj preči skozi umetničina interesna področja, "bodisi skozi njene profesionalne aspiracije ali pa skozi refleksijo njenega intimnega prostora in časa".

Točka.Brez Povratka. je tudi "razmerje med njenim javnim in zasebnim, preteklostjo in sedanjostjo ter se riše skozi podobo, ki ustvarja večpomenskost, in kot sama pravi, podobo, ki razpira prostor in presega linearno branje zgodb, ki vselej krni našo lastno refleksijo".

Je pa med drugim tudi "tihožitje, ki ni samo multiplicirani readymade objekt, ampak kot kompozicija posega neposredno v prostor", "koreografija objektov, ki simbolizirajo prisotnost svetlobe in igro barv, ki se odvija v odnosu do prostora" ali "gib, ki nima ne začetka in ne konca", lahko pa tudi "edina obstoječa točka, v kateri gledalec vstopa v prostor".

Sanja Nešković Peršin (1968) je po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani nadaljevala s študijem baleta na priznani baletni šoli Rosella Hightower v Cannesu v Franciji. Kot dobitnica mednarodnih štipendij se je izpopolnjevala na različnih plesnih in baletnih delavnicah na Dunaju in v New Yorku. Zaposlena je kot baletna solistka v SNG Opera in balet Ljubljana.

Za SNG Opera in balet Ljubljana je koreografirala dve baletni predstavi, leta 2010 Neverland ing in leta 2018 Kompozicijo. Od 2014 do 2019 je bila umetniška vodja baleta SNG Opera in balet Ljubljana.

Na področju sodobnih scenskih umetnosti deluje kot koreografinja, avtorica in performerka. Plesala in igrala je tudi v številnih gledaliških in plesnih predstavah pomembnih sodobnih domačih in tujih režiserjev ter koreografov. S svojimi samostojnimi avtorskimi projekti je gostovala na številnih domačih in tujih festivalih. Leta 2019 je bila prejemnica Župančičeve nagrade mesta Ljubljane za umetniško ustvarjanje v dvoletnem obdobju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sanja-neskovic-persin-predstavlja-delo-tocka-brez-povratka