Mittelfest 2010, z Dostojevskim tudi slovenski gledališčniki

Avtor: STA

V Čedadu se bo v soboto, 17. julija, začel mednarodni festival proze, poezije, glasbe, plesa in gledališča Mittelfest 2010.


 

Festival, ki bo potekal do 25. julija, bo s prireditvami segel še v Videm in tokrat prvič tudi v Gorico. Gledališki program bo ponudil projekt Dostojevski, nastopilo bo tudi Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane.

Že pred uradnim odprtjem festivala bo mogoče v petek, 16. julija, v Teatro Verdi v Gorici videti predstavo Bratje Karamazovi v izvedbi Compagnia del Sole - Diaghilev - Teatro e Societa in v režiji Marinelle Anaclerio.

Goriško gledališče bo letos prvič prizorišče Mittelfesta, razlog za to pa je zaprtje čedajskega Teatro Ristori zaradi obnove. Predstava združuje elemente detektivke, črne komedije, strastne romance in filozofskega diskurza, je zapisano na spletni strani festivala.

Festival bo uradno odprlo literarno branje Flavia Albaneseje iz Compagnia del Sole v soboto, 17. julija, ob 19. uri v cerkvi San Francesco.

Na festivalu bo s predstavo Zločin in kazen v režiji Diega de Bree v četrtek, 22. julija, nastopilo Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane. Predstava se, kot je zapisano na spletni strani gledališča, dotika vprašanja prerojenja in vstajenja, zločina kot metafizične ideje, kazni kot propada ideje in vzpostavitve dvoma.

Festival bo med drugim ponudil predstavo Idiot velikega maga litovskega gledališča Ejmuntasa Nekrošiusa, rimska gledališča skupina Muta Imago bo uprizorila trilogijo, prirejeno posebej za Mittelfest, v kateri so združene predstave "Lev", "(a+b)" in "Madeleine". V produkciji BAM Teatro in v sodelovanju s festivalom Mittelfest je nastala predstava Thom Pain (basato sul niente) ameriškega avtorja Willa Ena.

Glasbeni del festivala bo ponudil marsikaj, od klasične do sodobne glasbe. Nastopili bodo glasbeniki in glasbeni sestavi z različnih koncev sveta. Ob 200. obletnici skladateljevega rojstva organizatorji napovedujejo poklon Chopinu z mezzosopranistko Magdaleno Aparta, ki jo bo na klavirju spremljal Antonio Ballista. Tu so še Projekt Beethoven in drugi glasbeni dogodki.

V plesnem delu organizatorji za 17. julij napovedujejo mednarodni gala večer "Le pas de deux genial", poseben festivalski dogodek, ki ga je koreografirala Daniele Cipriani in na katerem osem plesalcev spremlja orkester Mitteleuropea pod dirigentsko taktirko Alfonsa Scarana. S Hrvaške pa prihaja Kafkov Proces, v katerem je koreograf Staša Zurovac besede pretvoril v energijo in eksplozijo mišic.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mittelfest-2010-z-dostojevskim-tudi-slovenski-gledali%C5%A1%C4%8Dniki