Regionalna konferenca platforme za razvoj in afirmacijo gledališča za otroke in mlade

Avtor: SiGledal

Ekipa, ki stoji za regionalno platformo Od malih nog(u), spodbuja razmišljanje o razmerah na kulturni in umetniški sceni, zlasti o položaju umetnosti za otroke in mlade, pa tudi živahen in proaktiven dialog s sodelavci iz različnih držav regije. Od 22. do 25. februarja 2021 organizirajo spletno konferenco s 40 strokovnjaki, gledališkimi producenti, umetniki, predstavniki ustanov, petimi moderatorji, kritiki in teatrologi.


Platforma Od malih nog(u) je nastala na pobudo štirih organizacij: Dramskega studia Prazan prostor (Črna gora / Podgorica),  Festivala ekološkog pozorišta – FEP (Srbija / Bačka Palanka), Lutkarske organizacije koju fakat trebamo  Loft (Hrvaška / Zagreb) in Zavoda Odprti predali (Slovenija / Kranj).

Iniciacija se je zgodila pred dobrima dvema letoma na regionalni rezidenci Next Generation v Novem Sadu v organizaciji ASSITEJ Srbija, kjer so Sonja Petrovič, Tijana Grumić in Milja Mazarak iz Srbije, Marija Backović iz Črne gore, Anja Pletikosa iz Hrvaške ter Ajda Tomazin iz Slovenije pod mentorstvom mednarodnih strokovnjakov na novo razmišljale o uprizoritvenih umetnostih za otroke in mlade. Spletle so vezi, povezali so jih pogum ter enake želje po vzpostavitvi kontinuiranega regionalnega sodelovanja. Izvedli so obsežno regionalno raziskavo med organizacijami, samostojnimi ustvarjalci in publiko v domeni gledališča za otroke in mlade, z rezultati so merili na skupne probleme in dobre prakse.

V prvem ciklu spletnih konferenc, ki so se v preteklih mesecih že odvile na državni ravni v Srbiji, na Hrvaškem, v Črni gori in v Sloveniji, so opredelili pet ključnih tem, o katerih bi radi začeli javno razpravo.

Teme in urnik konferenc:

  1. Sodelovanja, koprodukcije in modeli sodelovanja v gledališču za otroke in mlade (ponedeljek / 22. februar 2021 / 10.00–13.00)
  2. Repertoarne politike v gledališču za otroke in mlade (torek / 23. februar 2021 / 10.00–13.00)
  3. Kulturne politike v gledališču za otroke in mlade (sreda / 24. februar 2021 / 10.00–13.00)
  4. Gledališki festivali za otroke in mlade (četrtek / 25. februar 2021 / 10.00–13.00)
  5. Mladinsko gledališče (petek / 26. februar 2021 / 10.00–13.00)

Konferenca je tudi za publiko zasnovana aktivno, saj jo je mogoče spremljati v živo na Facebook strani in udeležencem konference postavljati vprašanja.

Več o dogodku na tej povezavi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/regionalna-konferenca-platforme-za-razvoj-in-afirmacijo-gledalisca-za-otroke-in-mlade