Gledališka ustvarjalnost na Ptuju (od 18. stoletja do danes)

Avtor: SiGledal

Ob praznovanju 25. obletnice Mestnega gledališča Ptuj je Zgodovinski arhiv na Ptuju v sodelovanju z Mestnim gledališčem Ptuj pripravil pregledno razstavo o izjemni gledališki ustvarjalnosti na Ptuju od 18. stoletja do danes. V digitalni obliki je razstava dostopna tudi na slovenskem gledališkem portalu SiGledal. Avtorica razstave je Nataša Majerič Kekec (ZAP), soavtor razstave pa je Sandi Žuran (MgP).


Wilchelm Reich, Govor malemu človeku, režija Samo M. Strelec. Gledališče Ptuj, 1995/96, foto: Zebec, Stanislav / Zgodovinski arhiv na Ptuju. Na fotografiji Vlado Novak.

V petek, 26. februarja 2021, ob 18. uri, natanko 25 let po prvi premieri ponovno profesionaliziranega gledališča na Ptuju, sta Zgodovinski arhiv na Ptuju in Mestno gledališče Ptuj odprla razstavo Gledališka ustvarjalnost na Ptuju (od 18. stoletja do danes). Razstava je v digitalni obliki od 26. februarja 2021 javnosti dostopna tudi na portalu SiGledal.

"Kulturna dediščina in narodna folklorna komponenta dajeta mojemu gledališču upravičenost naziva slovenska avantgarda." Fran Žižek, režiser

 

"Gledališče delovnega človeka po delu razvedri in mu posreduje kulturne vrednote naše in preteklih dob. Budi mu smisel za lepoto, ga vzgaja, plemeniti in mu dviga politično zavest." Jože Rojic, upravnik Gledališča Ptuj (1946–1948, 1951–1953)

 

"Gledališče pripada tistim, ki verjamejo v njegovo moč, ki ga razumejo kot slovesnost duha in večno človeško potrebo."
Branka Bezeljak, predavateljica, gledališka mentorica in režiserka, vodja Teatra III (nagovor ob razpisu abonmaja v sezoni 1989/90, SI_ZAP/0288, ZKO, šk. 21, ovoj 48, št. spisa 559/89).

 

»Ptujsko gledališče je v povojih, zato naj se v tem začetnem obdobju čim bolj vtke v čas in prostor, kjer živimo. To ne pomeni, da je treba delati predstave, ki bi ljudi po dolgem in počez zabavale, samo zato, da bi se gledališka blagajna polnila. Mislim, da se mora gledališče, ki ni prežeto s svojim časom, vprašati, ali se godi na pravem mestu in v pravem času. Gledališče na Ptuju mora dihati z mestom …«
Samo M. Strelec, režiser, direktor gledališča v letih 1997–2001 (Večer, 23. junija 1997)

 

"Umetnost je eden izmed redkih pojavov, ki lahko človeka naredi boljšega, je eden izmed redkih pozivov h krepitvi duha in etosa. Pomembno je, da nekaj varujemo, ko je še živo, da ni potrebno rekonstruirati in oživljati nečesa, kar je že obstajalo, tako kot v primeru MG Ptuj. Umetnost ne sme umreti zadušena med plevelom potrošništva in zabave, saj lahko pričnemo izgubljati še zadnje dvorne norce, ki znajo žonglirati z resnicami ...".
Rene Maurin, direktor Mestnega gledališča Ptuj (govor na slavnostnem odprtju gledališke stavbe 14. decembra 2007)

 

"Če delaš dober teater, ljudje pridejo."
Peter Srpčič, režiser in direktor v letih 2009–2020 (intervju v časopisu Tednik, 16. maj 2014)

Avtorica razstave je Nataša Majerič Kekec (ZAP), soavtor razstave pa je Sandi Žuran (MgP).

Razstava bo odprta do 20. marca 2021 v ponedeljek, sredo, petek in soboto med 9. in 13. uro ter v torek in četrtek med 15. in 19. uro. Po tem datumu si bo predstavo mogoče ogledati uro pred predstavo.

V digitalni obliki je razstava dostopna tudi na slovenskem gledališkem portalu SiGledal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razstava-gledaliska-ustvarjalnost-na-ptuju