MGL s spletno premiero dramskega omnibusa Tišina med nami

Avtor: STA

Mestno gledališče ljubljansko bo drevi na platformi Tretji oder ponudilo spletno premiero dramskega omnibusa Tišina med nami v režiji Nine Šorak. Predstava je omnibus besedil treh slovenskih avtoric, Barbare Zemljič, Tjaše Mislej in Ize Strehar, ki so po naročilu spisale dramo, ki se pripeti v eni noči na enem od ljubljanskih trgov.


Foto: Peter Giodani

Gledalec spremlja tri različne zgodbe, Mrak, Lunin ples in Zora, ki se v mestu prepletejo neke noči, ko na nebu sveti polna luna, v zraku pa še vedno visi grožnja okužbe ter razpada. To so tri zgodbe o ljudeh, ki bi morali biti intimno povezani in so to morda nekoč celo bili, zdaj pa med njimi vladajo zamere, strahovi in odtujenost, so o predstavi zapisali v MGL.

V predstavi se razkrivajo družinske skrivnosti in frustracije. V vseh zgodbah so, kot so zapisali v MGL, prisotna mejna psihična stanja in odkloni od nekoč veljavnih družbenih norm. Posamezniki so ujeti v svoje osebne stiske, iz katerih ne vidijo izhoda, med seboj si ne znajo pomagati, drug pri drugem zaman iščejo oporo, saj vsak bije svoj boj za obstanek.

Tišina med nami je prvo slovensko dramsko delo, v katerem je dogajanje postavljeno v čas pandemije covida-19 in ki gledalca sooča s posledicami ukrepov, bolezni in strahu. Vse tri zgodbe se dogajajo na dveh majhnih klopcah pred ogromnim plakatom. Zgodba se začne ob mraku. Na klopco v tišini po pogrebu matere najprej sede žalujoči sin. Za njim kmalu pride odtujeni brat, zatem na klopco sede zakonski par, ki praznuje 25. obletnico poroke.

Opolnoči na isto mesto pride še mlado dekle, ki po naključju sreča svojega bivšega šefa, lastnika podjetja v stečaju, ki ji dolguje nekaj zadnjih plač. V bližini razgraja nekaj žensk na dekliščini. Razbrzdanost se prelevi v objestnost in medsebojno obračunavanje, ko v jutranji meglici prihajajo na dan intimna izdajstva in sebičnosti. Vse to opazuje mlad fant, ki zamaknjen v lastno tišino išče odgovore na povsem drugačna vprašanja, je vsebina predstave povzeta na spletni strani gledališča.

V predstavi igrajo Primož Pirnat, Gaber K. Trseglav, Karin Komljanec, Bernarda Oman, Judita Zidar, Lotos V. Šparovec, Ajda Smrekar, Mojca Funkl, Tanja Dimitrievska, Mia Skrbinac k. g. in Lovro Zafred k. g. Dramaturginji sta Ira Ratej in Simona Hamer, scenograf Branko Hojnik, kostumografka Tina Pavlović, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mgl-s-spletno-premiero-dramskega-omnibusa-tisina-med-nami