Umrla je Nevenka Koprivšek

Avtor: SiGledal/Bunker/STA

Nenadno je preminula pomembna akterka v polju sodobne uprizoritvene umetnosti Nevenka Koprivšek, ustanoviteljica in dolgoletna direktorica zavoda Bunker ter direktorica festivala Mladi levi, ki je bila močno prepoznavna tudi na mednarodnem parketu.


Foto: Nada Žgank

"Bila je iskriva, polna življenja in načrtov za prihodnost. Prihodnost, ki je bila vedno nekako povezana s sodobno umetnostjo. Neizmerno jo bomo pogrešali." so zapisali v zavodu. Bunker. 

Zavod Bunker je neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev. Kot je leta 2017 v intervjuju za STA pojasnila Koprivškova, je 27. decembra 1997 zavod ustanovila, ko je zaznala, da smo pri nas slabo seznanjeni z dogajanjem na mednarodnem področju sodobne scenske umetnosti.

Koprivškova se je rodila 1. junija 1959 v Ljubljani. Leta 1983 diplomirala na šoli za gledališče, gib in mim Ecole Jacques Lecoq v Parizu, po študiju pa je igrala v različnih gledaliških skupinah in projektih v Parizu in New Yorku.

Nevenka Koprivšek je bila tudi direktorica festivala Mladi levi in (so)ustanoviteljica mednarodnih in lokalnih mrež, kot so Junge Hunde, DBM, Sostenuto, Imagine 2020, Create to Connect, Asociacija, Kulturna četrt Tabor in Balkan Express.

Nekaj časa je bila tudi umetniška direktorica Gledališča Glej. "Neizmerna žalost in bolečina sta nas obšli ob vesti, da nas je zapustila nekdanja umetniška direktorica Gledališča Glej in vsestranska ustvarjalka Nevenka Koprivšek. Hvala za Glej, hvala za Bunker in hvala za naše in tvoje sodobno gledališče, Nena," pa so v odzivu na tragično vest zapisali pri Umetniškem svetu Gledališča Glej.

V letu 2003 je Koprivškova prejela Župančičevo nagrado za izjemne dosežke v kulturi v mestu Ljubljana.

Leta 2012 ji je Francosko ministrstvo za kulturo podelilo čin vitezinje za Umetnost in literaturo, v letu 2016 pa tudi častnice Umetnosti in literatureza pomemben prispevek v povezovanju in učvrstitvi vloge umetnosti v Franciji in po svetu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-je-nevenka-koprivsek