Muti pozval Draghija k takojšnjemu odprtju gledališč in opernih hiš

Avtor: STA

Italijanski dirigent Riccardo Muti je mandatarja za sestavo nove vlade Maria Draghija pozval k takojšnjemu ponovnemu odprtju gledališč in opernih hiš, ki so zaprte od oktobra. Na spletni predstavitvi Mozartove opere Cosi fan tutte ga je pozval, naj kulturi v Italiji "povrne dostojanstvo, ki si ga zasluži", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.


Foto: Pixabay

Opero je 79-letni Muti predstavil s hčerko Chiaro kot režiserko v gledališču Teatro Regio v Torinu. Gre za koprodukcijo med Neapljem in Dunajsko državno opero, ki so jo morali maja lani odpovedati na prizorišču Haus am Ring v Avstriji, namesto tega pa jo bodo letos prikazali na gostovanju na Japonskem. V petek jo bodo posneli in bo na spletni strani gledališča brezplačno na ogled od 11. marca do 30. septembra.

"Mislim, da je pravi čas, da spremenimo smer. Pomembno je, da Italija začne novo poglavje v naslednjih nekaj desetletjih," je dejal Muti in pozval, naj ima kultura v naslednjem obdobju osrednjo vlogo na dnevnem redu nove vlade, ki jo bo v naslednjih dneh sestavil Draghi.

Po mnenju dirigenta bi bilo treba povečati število orkestrov v mestih. "Italija bi morala vzeti primer iz Nemčije, kjer ima vsako manjše ali večje mesto orkester in gledališče. V Italiji je malo orkestrov. Naši predniki so nam zapustili gledališča, ki so bila stoletja zaprta," je dejal Muti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/muti-pozval-draghija-k-takojsnjemu-odprtju-gledalisc-in-opernih-his