Drama SNG Maribor na valentinovo s spletno premiero najslavnejše ljubezenske zgodbe

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na valentinovo izvedla spletno premiero najslavnejše ljubezenske zgodbe vseh časov Romeo in Julija v režiji Aleksandra Popovskega. V naslovnih vlogah bosta nastopila Žan Koprivnik in Julija Klavžar, za katero bo to profesionalni debi na odru mariborske Drame.


Foto: Damjan Švarc

Usode tragične ljubezni med Romeom in Julijo, ki je ena največkrat uprizarjanih tragedij velikega angleškega barda Williama Shakespeara, ne zaznamujejo njuna dejanja, ampak družba, v kateri živita, ob premieri izpostavljajo v SNG Maribor.

V mariborski Drami je bila ta slovita tragedija na sporedu samo dvakrat; prvič leta 1929 in drugič leta 1951.

Režiser in umetniški direktor Drame SNG Maribor Popovski se je zato odločil, da jo po 69 letih ponovno uvrsti na repertoar: "Pol leta nazaj sem med razmišljanjem o Romeo in Juliji poslušal pesem Love will tear us apart skupine Joy Division. Minilo je nekaj mesecev in imel sem vaje na Zoomu, aplikaciji za pogovore prek interneta. Pogovarjali smo se o poljubu Romea in Julije, o poljubu v prvem dejanju. Objem, dotik, poljub, spet objem. Kot nek ritem v pesmi, sedemosminski takt. En dva tri, en dva tri... in dve družini, ki poskušata vreči to pesem iz ritma," je navedel v spremnem besedilu k uprizoritvi.

"Veste, kaj je razlog, da Romeo ne dobi pisma, v katerem Fra Lorenco piše o načrtu z Julijo? Zaradi kuge v Mantovi. Zgodovina se ponavlja v svoji najslabši različici. A hkrati se skozi zgodovino ponavlja tudi ljubezen," je dodal.

"Romeo in Julija sta ostala v objemu. Mi bomo tudi. Nič nas ne more razdvojiti," je prepričan Popovski.

Poleg Žana Koprivnika v vlogi Romea in Julije Klavžar v vlogi Julije igrajo še Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Matevž Biber, Vojko Belšak, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš, Mateja Pucko in Mirjana Šajinović.

Prevajalec je Srečko Fišer, avtorja priredbe Aleksandar Popovski in dramaturginja Nina Kuclar Stiković. Pod scenografijo se podpisuje Sven Jonke, kostumografijo Jelena Proković, skladatelj je Marjan Nečak in koreograf Žigan Krajnčan.

Vstopnice za spletno premiero Romeo in Julija, ki bo v nedeljo ob 20. uri, je mogoče kupiti na spletni strani SNG Maribor. Premiera v Stari dvorani pa bo takoj, ko bodo v dvorane spet lahko vstopili gledalke in gledalci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drama-sng-maribor-na-valentinovo-s-spletno-premiero-najslavnejse-ljubezenske-zgodbe