Oder360 - razpis za virtualizacijo predstav na področju uprizoritvenih praks

Avtor: STA, EN-KNAP

Zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta oder360 objavlja javni razpis za virtualizacijo že izdelanih predstav. Zainteresirani umetniki ali producenti, ki delujejo v Sloveniji, se lahko prijavijo za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje.


Foto: Andrej Lamut

Kot piše v besedilu razpisa, bodo izbrane predstave v sodelovanju z avtorjem in ustvarjalci pripravili in posneli s 360-stopinjskimi kamerami, ambisoničnim zvokom in ustrezno svetlobno podporo. Z najvidnejšimi slovenskimi partnerji v VR tehnologiji bodo posnetke postprodukcijsko obdelali za namene distribucije del v novem formatu (z VR očali, slušalkami in vrtljivimi sedeži). Predstave si bo nato mogoče ogledati v različnih prostorih, tudi v šolah, podjetjih ter socialnih in zdravstvenih ustanovah.

Sicer projekt ne želi nadomestiti klasičnega ogleda predstav v gledališču, temveč vzpostaviti nov pogled. "Poleg tega, da je to prilagoditev na trenutno situacijo in omogočanje delovanja v razmerah epidemije, pa je oder360 predvsem nova vrsta promocije sodobnih uprizoritvenih praks potencialnemu novemu občinstvu," piše v razpisu.

Na razpis se lahko prijavijo ustvarjalke in ustvarjalci ali producenti s področja sodobnih uprizoritvenih praks, z dejavnostjo, registrirano v Sloveniji in z že izdelano celovečerno predstavo. Prednostno bodo obravnavali predstave sodobnih uprizoritvenih praks, ustvarjene v zadnjih dveh letih.

V okviru projekta Zavod EN-KNAP zagotavlja vso tehnično podporo, prostor za vaje (prostorsko prilagajanje) in snemanje, vso potrebno opremo za snemanje in obdelavo posnetka za VR predvajanje, distribucijo z VR opremo in del morebitnega zneska odkupa predstave. Potencialne stroške honorarjev nastopajočim za čas snemanja in ostale morebitne stroške pa prijavitelj krije sam.

Prijave so odprte do 26. februarja. Na koncu bodo za realizacijo izbrane tri predstave, kandidati pa bodo o rezultatih obveščeni najkasneje do 2. marca.

Med 16. in 18. februarjem se bo zvrstila tudi serija spletnih predavanj za zainteresirano javnost. Projekt oder360 je sicer del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost, sofinancirata ga EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in RS.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razpis-za-virtualizacijo-predstav-oder360