Proslava ob kulturnem prazniku bo počastila nagrajence prek televizije

Avtor: STA

Na današnji predvečer slovenskega kulturnega praznika bo tradicionalna državna proslava počastila letošnje dobitnike Prešernovih nagrad. Zaradi trenutnih razmer bo dobitnike mogoče spoznati le v televizijskem posnetku, ki ga bo ob 20. uri predvajal prvi program nacionalne televizije.


Proslavo so posneli deloma v Narodni galeriji, deloma na različnih mestih v Ljubljani ter v življenjskih okoljih nagrajencev, ki jih bodo predstavili s filmskimi portreti.

Kot je sporočil predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič, ima slovesnost vse standardne elemente, ki so se izoblikovali v tradiciji Prešernovih proslav, ki letos beleži 60. obletnico podeljevanja nagrad: državno himno, govor predsednika sklada, Zdravljico, predstavitve nagrajencev in podelitev nagrad.

"Generalni moto proslave je Prešernova sintagma Up budi!, s katero skušamo prireditelji spomniti na to, da so človeška ustvarjalnost, kultura in umetnost tisto, na kar se lahko naslonimo v času različnih preizkušenj in na kar smo lahko ponosni ob 30. obletnici državnosti," je zapisal Muhovič.

Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič, nagrajenci Prešernovega sklada pa so Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek in gledališki režiser Tomi Janežič za dosežke v zadnjih treh letih, Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Aleksander Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/proslava-ob-kulturnem-prazniku-bo-pocastila-nagrajence-prek-televizije