Pismo igralcem

Avtor: Ana Mehle

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Ana Mehle: "In vstali bomo močnejši, srečnejši, lepši in drugačni. Kajti na svetu smo zato, da služimo sebi in drugim v dobrem in lepem za dobro in lepo." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.


Foto: Pixabay

Rodil si se s krili.
Zakaj bi se plazil skozi življenje.
(Rumi)

Svet je izgubljen, nazaj ga je mogoče pridobiti s samoovedbo … napišem v svoji knjigi Slovenska filozofska bibliografija iz leta 2018. Svet lahko spreminjamo samo tako, da spreminjamo sebe, med drugim s knjigo, z umetnostjo, igro. Da jim dopustimo, da nas nagovorijo in spremenijo. Hkrati obstajamo zaradi in iz medsebojnih odnosov. Ali kakor pravi Martin Buber: »Jaz postajam skozi ti, ko postajam jaz, izrekam ti.«

Filozofi se neprestano sprašujejo in ubadajo s stvarnostjo, v kateri živijo. Svarijo pred izgubo občutka za stvarnost, saj človek lahko pade v stanje polbudnosti, zelo podobno sanjam, kjer zlahka zamenja iluzijo za resnico. Ali je IMETI tisto, kar opredeljuje človeka? Ali ne gre samo za ujetost v iluzijo, da nekaj si, če nekaj imaš? Človek namreč ni lastnina. Pa vendar, človek je subjekt, ki ga nikdar ne moreš imeti. Mislim, da svet še ni bil tako barbarski kot danes, vsa prefinjenost totalne odtujitve človeka od človeka se izraža v popolni individualizaciji človeka, ki postaja stroj. Za nas bi še kako veljala misel Rose Luxemburg: »Svoboda je svoboda tistih, ki mislijo drugače." Dragi vsi, igralci, plesalci, režiserji, koreografi, kostumografi, direktorji, dragi vsi, ki nam in samo vi znate polepšati dneve. Sedaj so sposobni preživeti samo tisti, ki v vsaki stvari vidijo dobro. Pojdimo vase, v svojem notranjem svetu najdimo uteho z upanjem, da se bo samo tako lahko vse spremenilo na bolje. In vstali bomo močnejši, srečnejši, lepši in drugačni. Kajti na svetu smo zato, da služimo sebi in drugim v dobrem in lepem za dobro in lepo.

- Ana Mehle


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pismo-igralcem-2