Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB v interpelaciji Simonitiju očitajo neučinkovito spopadanje s posledicami epidemije v kulturi

Avtor: STA

Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so vložili tudi interpelacijo kulturnega ministra Vaska Simonitija. Očitajo mu neučinkovito ukrepanje pri odpravi posledic blokade dela na področju kulture zaradi epidemije ter napade na neodvisnost novinarstva. Ministrovo delo razgrajuje kulturno delovanje, je v predstavitvi izpostavil poslanec Matjaž Nemec (SD).


Foto: Pixabay

Poslanci štirih opozicijskih strank so očitke kulturnemu ministru v interpelaciji zapisali v desetih točkah, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavil Nemec. Na prvo mesto so postavili "odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19".

Ministru očitajo tudi odgovornost za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa Radiotelevizije Slovenija in STA, odgovornost za zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije, za "nesmiselno deložacijo" najemnikov prostorov na Metelkovi v Ljubljani in za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi.

Po mnenju predlagateljev interpelacije je minister odgovoren tudi za neplačevanje socialnih prispevkov samozaposlenim v kulturi, za "retrogradno vodenje kulturne politike in suspenz socialnega dialoga", za politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah in za nespoštovanje ustavnega načela ločitve cerkve in države. Prav tako ministru očitajo nepripravo nacionalnega programa za kulturo.

Kot so zapisali v interpelaciji, aktualni vladi in ministru Simonitiju "najbolj ustreza prav delovanje zunaj institucionalnih okvirjev, brez 'nepotrebnih' dolgoročnih usmeritev". "To je namreč izvrstna podlaga za uresničevanje samovolje in vodenje kulturne politike po kulturnem programu stranke SDS, pri pisanju katere je sodeloval prav minister Simoniti," so navedli.

Po mnenju Violete Tomić (Levica) je minister kriv za "svoj ciničen, aroganten in sovražen odnos do vseh ustvarjalcev v kulturi in nenazadnje tudi odjemalcev kulture". Zato v opoziciji menijo, da kulturnikom in uporabnikom ob kulturnem prazniku ne morejo dati večjega darila, kot je ta interpelacija.

Interpelacija kulturnega ministra je tretja interpelacija, vložena v zadnjih dveh tednih. Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so namreč ta teden vložile tudi interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, pred dvema tednoma pa interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. V mandatu aktualne vlade so bile sicer lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta ju prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ni glasoval, saj je pred tem odstopila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poslanci-sd-lms-levice-in-sab-v-interpelaciji-simonitiju-ocitajo-neucinkovito-spopadanje-s-posledicami-epidemije-v-kulturi