Pismo Inji Zalti

Avtor: Maša Novak

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Maša Novak: "Poznate morda pevko Lano Del Rey? Monolog iz njene pesmi Ride mi že vrsto let ne gre in ne gre iz glave. Rada bi ga posvetila Inji Zalti. Vsakič, ko ga preberem, se mi pred očmi prikaže njena podoba. Kot nekakšna muza. V obeh najdem nepojasnljivo inspiracijo, ki goji v meni še večje hrepenenje po umetnosti. Besedilo bi rada delila tudi z vami."


Inja Zalta / Foto: Urša Premik

Bila sem v zimi svojega življenja. In moški, ki sem jih spoznala na poti, so bili moje edino poletje. Ponoči sem spala s sliko sebe, ki plešem in se smejem in jočem z njimi. Tri leta na neskončni turneji po svetu in moji spomini nanje so edina stvar, ki me je še vzdrževala. In tudi moji edini srečni časi.

Vedno sem bila nenavadno dekle. Mama mi je rekla, da imam kameleonsko dušo. Brez moralnega kompasa, usmerjenega proti severu. Brez trdne osebnosti. Samo notranja neodločnost, ki je bila tako široka in nihajna kot ocean. In če bi rekla, da nisem načrtovala, da bi se tako izšlo, bi lagala.

Ker sem se rodila, da bi bila druga ženska. Ki ni pripadala nikomur. Ki je pripadala vsem. Ki ni imela nič. Ki si je želela vsega. Z ognjem za vsako izkušnjo in obsedenostjo po svobodi, ki me je strašila do te točke, da o tem nisem mogla niti govoriti. In me je porinila do nomadske točke norosti, ki me je omamila in zavrtela v glavi.

Vsako noč sem molila, da bi našla svoje ljudi. In končno sem jih. Na odprti poti. Ničesar nismo imeli izgubiti, ničesar pridobiti, ničesar več si nismo želeli. Razen iz naših življenj narediti umetnost.

Živi hitro. Umri mlad. Bodi divji. In zabavaj se.

Verjamem v osebo, kakršna želim postati. Verjamem v svobodo odprte poti. In moj moto je enak kot kdaj prej: "Verjamem v dobroto tujcev!"

In ko sem v vojni sama s sabo. Vozim. Samo vozim.

Kdo si? Si v stiku z vsemi svojimi najtemnejšimi fantazijami? Si si ustvaril življenje, v katerem jih lahko doživiš?

Jaz sem. In prekleto nora sem. Ampak svobodna.

- Maša Novak


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pismo-inji-zalti