Spolno nadlegovanje obsodili tudi v Zvezi društev slovenskih filmskih ustvarjalcev

Avtor: STA

Ob razkritju igralke Mie Skrbinac, da jo je psihično in fizično nadlegoval profesor na AGRFT, so verbalno, fizično ali kakršnokoli drugo obliko spolnega nadlegovanja obsodili v Zvezi društev slovenskih filmskih ustvarjalcev. Igralka Saša Pavček ob tem meni, da je nujno, da se nasilje ustavi, rešitev težave pa naj bo mirna, spoštljiva.


Foto: SNG Drama Ljubljana

Kot so zapisali v Zvezi društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, v luči izpovedi igralke Mie Skrbinac o spolnem nadlegovanju ostro obsojajo verbalno, fizično ali kakršnokoli drugo obliko spolnega nadlegovanja ter zagovarjajo ničelno toleranco do vsakršnega nasilja.

Ob tem apelirajo na vse pristojne, da tej problematiki namenijo več pozornosti ter ustrezno sankcionirajo vpletene na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Kot poudarjajo, je pomembno, da se zagotovi zaščita tudi za bodoče generacije, ki prihajajo v okolje, ki bi zanje moralo biti predvsem varno ter vzpodbudno.

Študentkam in študentom, ki so žrtve spolnega nadlegovanja in drugih oblik nadlegovanja, pa izrekajo popolno podporo in jim sporočajo, da niso sami.

Igralka in profesorica na AGRFT Saša Pavček pa je zapisala, da v času njenega poučevanja na AGRFT od leta 2006 do sedaj ni opazila, da bi se dogajalo kaj takšnega. Ob tem dodaja, da poučuje tretje letnike pri predmetu Umetniška beseda in da pouk zaradi prostorske stiske poteka izven prostorov AGRFT.

Kot poudarja, je sicer tovrstno nasilje lahko prisotno povsod, usmerjanje pozornosti zgolj na igralski poklic pa je lahko nepotrebna stigmatizacija. Kot je še zapisala, je nujno, da se nasilje ustavi in da je prostor, kjer človek dela in živi, varen in miren. Zato vidi rešitev te težave "samo na miren, spoštljiv način, odločen, da se tako obnašanje za vselej neha".

Tovrstnih nadlegovanj se sicer sama spominja še iz osnovne šole, ko je delala v proizvodnji, v amaterskem gledališču, pri študiju, v poklicu. "Strah, ponižanje, slaba samopodoba, krivda, ki spremljajo travmatične dogodke, se dajo popraviti s podpornim odnosom do žrtve in z osveščanjem. Tudi s priznanjem napačnega ravnanja in z iskrenim opravičilom. Osebne meje vsakega človeka so nedotakljive in medsebojno spoštovanje je osnova zdravih medčloveških odnosov," je sklenila.

Po ponedeljkovem razkritju Mie Skrbinac je sicer dekan AGRFT Tomaž Gubenšek že napovedal ustrezne ukrepe, v podporo igralki pa so že stopili tudi v Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev ter v Društvu slovenskih režiserjev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/spolno-nadlegovanje-obsodili-tudi-v-zvezi-drustev-slovenskih-filmskih-ustvarjalcev