V Bežigrajski galeriji 1 lutke s predstav Mini teatra

Avtor: STA

V Bežigrajski galeriji 1 so ob 40. obletnici razstave Od skice do lutke v galeriji in ob 20. obletnici delovanja ljubljanskega Mini teatra pripravili razstavo, na kateri se predstavljata avtorici lutk in likovnih zasnov Iva Matija Bitanga s predstavo Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča in Ana Viktorova s Pravljico o carju Saltanu.


Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča / Foto: Arhiv Mini teater

Kot je ob razstavi zapisal kustos galerije Miloš Bašin, je namen vsakoletnih razstav Od skice do lutke predstaviti nastajanje likovnega dela, od osnutkov za lutke, scene in scenske elemente do njihovega nastanka. Zasnove za lutke so največkrat risbe posameznih ali mešanih tehnik, velikokrat tudi kolažirane ali pa celo do potankosti izdelane lutke v pomanjšanem merilu. Na risbah so zapisana navodila za izdelavo in tehnologijo, dodani so barvne študije in vzorci materialov, nemalokrat pa likovniki tudi sami izdelajo lutke in scenske elemente.

Na tokratni razstavi so na ogled skice, lutke, scenski elementi in fotografije za obe predstavi Mini teatra; kot tip lutk so predstavljene ploske lutke.

V Zagrebu rojena Iva Matija Bitanga je študirala na pedagoškem oddelku Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu ter na Visoki državni šoli za oblikovanje v Karlsruheju, kjer je zaključila podiplomski študij scenografije in oblikovanja razstav. Od leta 2015 je doktorandka na podiplomskem študiju književnosti, uprizoritvenih umetnosti, filma in kulture na Filozofski fakulteti v Zagrebu.

Samostojno in skupinsko razstavlja na Hrvaškem in v tujini, od leta 1996 se ukvarja tudi z oblikovanjem scenografij, lutk, kostumov in glasbe za gledališče. Je tudi članica več umetniških skupin; modne performativne skupine Daklelososi, umetniške skupine GastArtbeit ter gledaliških skupin Schmrtz teater in Tigar teater. Na področjih likovne umetnosti, scenografije in kostumografije je prejela več nagrad in priznanj.

V Sankt Peterburgu rojena Ana Viktorova je diplomirala na tamkajšnji gledališki akademiji. Ustvarja kot lutkarica, režiserka, lutkovna tehnologinja, scenografinja in kostumografinja. Kot režiserka ali oblikovalka lutk je sodelovala z gledališči tako v Rusiji kot v tujini.

Njene najbolj znane predstave – Zločin in kazen, Pravljica o carju Saltanu, Vihar – so bile nagrajene na lutkovnih festivalih po vsem svetu. Leta 2005 je prejela državno gledališko nagrado zlata maska. Leta 2002 je ustanovila lutkovno gledališče KUKFO, v okviru katerega ustvarjajo mladi gledališki umetniki, producenti in igralci.

Razstava v Bežigrajski galeriji 1 bo na ogled do 10. marca.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-bezigrajski-galeriji-1-lutke-s-predstav-mini-teatra