Razkritje igralke Mie Skrbinac priložnost za globlje spremembe

Avtor: STA

Potem ko je dramska in filmska igralka Mia Skrbinac za oddajo Tednik razkrila, da jo je psihično in fizično nadlegoval profesor na AGRFT, je dekan akademije Tomaž Gubenšek povedal, da bodo prijavi sledili ustrezni postopki. V podporo igralki so stopili tudi v Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev.


Foto: SNG Drama Ljubljana

Kot je pojasnil dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Gubenšek, je ob razkritju spolnih nadlegovanj že 27. januarja študentkam in študentom poslal elektronsko pošto, s katero jih je pozval, naj, če so ali bodo na akademiji doživeli nadlegovanje kogarkoli, pa naj gre za spolno nadlegovanje ali kakršnokoli drugo, to dejanje prijavijo, lahko tudi anonimno. "Obljubim vam, da bom vsak dogodek obravnaval z vso skrbnostjo in zaupnostjo ter s ciljem, da ste popolnoma zavarovani," je zapisal v sporočilu.

Glede igralke Mie Skrbinac je povedal, da za zdaj ni podala prijave, ne na AGFRT ne na Univerzo v Ljubljani. Ko bo podana pisna prijava, bodo sledili ustrezni postopki, kot so zapisani v pravilnikih, ter da se zavaruje žrtev.

Kot prvi korak, ki ga bodo storili, da bi zavarovali študentke in študente, je Gubenšek napovedal, da se bodo pri vseh praktičnih predmetih, ko jih bo glede na epidemiološko situacijo možno izvajati, organizirali tako, da profesor s študentkami in študenti v predavalnici ne bo sam, ampak bosta vedno dva.

"Vsekakor smo zelo senzibilizirani za vsako prijavo in če bo kakšna prišla, jo bomo obravnavali z vso resnostjo in diskretnostjo do žrtve. Žrtev mora biti zavarovana, študenti morajo biti zavarovani," je poudaril dekan AGRFT.

Odkar je zaposlen na AGRFT, se Gubenšek spomni, da je bil pred več kot 10 leti obravnavan le en primer tovrstnega nasilja. Kako se je razreševal, ne ve, saj tedaj še ni bil dekan in v postopek ni bil vključen. Meni tudi, da če bi se kaj podobnega dogajalo v preteklosti oz. bi prišlo do kakšne anonimne prijave, tega nihče od dekanov ne bi prikril.

V podporo igralki Mii Skrbinac so že stopili v Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev. Kot so zapisali, vsako zlorabo položaja moči za verbalno, spolno ali fizično nasilje najostreje obsojajo.

Poudarili so, da je ustvarjalni proces ter druge posebnosti pri delu igralca, s katerim se študentje igre prvič srečajo prav na akademiji, že po svoji naravi takšnega značaja, da se od profesorjev zahteva še večja odgovornost in previdnost, saj napačno postopanje v procesih dela lahko privede do nepopravljivih posledic.

Odgovornost za ustvarjanje varnega okolja v odnosu študent/študentka in profesor/profesorica je po njihovem mnenju na strani profesorjev in celotnega pedagoškega sistema. Predavatelj v nobenem primeru nima pravice izrabiti svojega položaja za erotiziranje odnosa med profesorjem in študentom.

Od AGRFT in Univerze v Ljubljani pričakujejo jasno opredelitev do problema, podrobnejši pregled, sankcioniranje prijavljenih profesorjev, predvsem pa zaščito žrtev.

V Društvu slovenskih režiserjev so ob razkritju zapisali, da globoko pretreseni ostro obsojajo vsakršno spolno nadlegovanje in zlorabo ter hkrati opozarjajo na nedopustno lahkotnost, s katero se ju, kot menijo, "skoraj praviloma obravnava".

Žrtve so nemalokrat vpete v dolgotrajnejše in podrejene odnose z napadalci in so od njih profesionalno ali eksistenčno odvisne. Zato ima pomembno vlogo okolica, ki lahko nastopi kot opora žrtvam, da lažje prijavijo spolno nasilje. "Pomembno je, da se žrtve zavedajo, da niso same," so poudarili v društvu. Obenem pozivajo, naj se vsaka prijava temeljito preišče ter vsako nasilje sankcionira.

Kot so še sporočili društva, podpirajo predlog zakona, ki bo na novo opredelil kaznivo dejanje posilstva po modelu "samo ja pomeni ja". Prav tako se pridružujejo zbiranju podpisov za vložitev in obravnavo zakona v DZ.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je povedala, da so pred pol leta na inštitutu v sodelovanju z Mestom žensk izvedli akcijo z naslovom #jaz tudi v kulturi, s katero so zbirali pričevanja. Ta so po besedah Nike Kovač nakazujejo, da je spolno nasilje precej razširjeno tudi v sferi kulture. Pokazala je še, da so storilci običajno osebe z družbenim ugledom, ki zasedajo pozicije moči, žrtve pa so od njih pogoste odvisne.

To je še posebej izrazito v igralskem svetu, saj so študentke oz. igralke odvisne od vloge, ki ji jo dodelil profesor oz. režiser. V času t. i. prekarizacije, ko so številne igralke odvisne od posameznih projektov, lahko razkritje žrtvi nakoplje celo eksistenčne težave, meni Nika Kovač.

"Nihče noče delati z uporniško in konfliktno osebo," je dejala Nika Kovač in pojasnila, da bi jo za razkritje doletele najmanj takšne obtožbe.

Zato se je po besedah Nike Kovač igralka Mia Skrbinac, ki je spregovorila o spolnem nasilju, gotovo postavila v težko situacijo. A je s tem uporabila tudi svoj glas, odprla diskusijo in zaščitila prihodnje generacije. "Prepričana sem, da bo vsaj katera izmed študentk lahko zaradi njene izpovedi ravnala drugače," je prepričana Nika Kovač.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razkritje-igralke-mie-skrbinac-priloznost-za-globlje-spremembe