Mariborska Drama za najstnike uprizarja Elvisa Škorca, genialnega štora

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo na kulturni praznik izvedla spletno premiero mladinske uprizoritve na temo odraščanja Elvis Škorc, genialni štor v režiji Mateje Kokol. Uprizoritev na osnovi romana Janje Vidmar najstnikom skozi sodobne gledališke prakse na duhovit način predstavi zapleteni svet 13-letnika.


Foto: Damjan Švarc

"V Drami SNG Maribor smo se odločili, da za najstnike, ki so velikokrat spregledana ciljna skupina ob snovanjih repertoarjev in po izjemnem uspehu uprizoritve svetovne uspešnice Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, pripravimo še sodobno slovensko komično dramsko praizvedbo, ki je nastala po najnovejšem romanu ene najprepoznavnejših in najbolj branih slovenskih mladinskih pisateljic Janje Vidmar," so sporočili iz gledališča.

V istoimenskem romanu iz leta 2018 je pisateljica po njihovih navedbah dokazala, da ni spretna zgolj v pisanju izjemno kompleksnih problemskih romanov, pač pa tudi v izbrušenem situacijskem in besedilnem humorju pri obravnavi najrazličnejših najstniških zagat.

Dramatizacija romana je nastala po idejnem konceptu dramaturginje in soavtorice dramatizacije Maje Borin, ki je že z oblikovanjem dramske strukture podala smernice za uprizoritveni koncept, zlasti v menjavi stvarnega in imaginarnega dogajanja, preskokov med mislimi in izrečenimi besedami in podobno. Pri tem je na zabaven način ponudila vpogled v različne perspektive ter relativizirala kontekste, v katerih se znajdejo dramski liki.

"Ob iskanju slovenskega besedila, ki bi v gledališče pripeljalo najstnike, sem naletela na takrat pravkar izdani Janjin roman Elvis Škorc, genialni štor, ki me je kljub resni drami, ki se mulcu zgodi v najobčutljivejših letih njegovega odraščanja, nasmejala do solz. Janjin nabrušen jezik, poln slengovske sočnosti in neposrednosti, njeno virtuozno mešanje drame in humorja v okvirih, ki določajo zamotano in nerazumljeno življenje adolescentov, že samo dejstvo, da roman za fante govori o vsem tistem, kar bi punce rade vedele o fantih, pa si jih ne upajo vprašati, me je prepričalo, da se lotimo dramatizacije," je v spremnem besedilu zapisala Maja Borin.

Po besedah režiserke Mateja Kokol bo Elvis Škorc v predstavi na igriv način odpiral teme lastnega poguma, samopodobe, ločitve, komunikacije, družinskih odnosov, vrstniških odnosov in nasilja, ki se čedalje bolj zažira v pore naše civilizacije.

"V kreativnem laboratoriju smo v slogu ekipnega duha raziskovali perspektive predstavnikov različnih generacij v družini, ki zaradi hipersveta in nemogočih socialnih razmer ne obvladujejo več kaosa življenjskih situacij. Ukvarjali smo se z družino kot primarno celico našega obstoja," je povedala režiserka.

Glavno vlogo so poverili Matiji Stipaniču, ki vidi Elvisa Škorca kot običajnega 13-letnika, ki se je tako kot skoraj vsak najstnik znašel v silno čudaški, a vseeno običajni družini. "Ne glede na svoje najstniške, osebnostne in družinske težave zaradi ločitve svojih staršev je Elvis lahko, čeprav sprva tega skozi svojo najstniško perspektivo ne občuti tako, miren in zadovoljen, saj ima okoli sebe odgovorne, prisotne in kompetentne starše," meni in dodaja: "Naučiti se biti odgovoren zase in razviti zdravo samospoštovanje je po mojem mnenju eno ključnih sporočil naše uprizoritve najstnikom in njihovim staršem."

Igrajo še Liza Marijina, Minca Lorenci, Gorazd Žilavec, Irena Varga in Viktor Hrvatin Meglič. Scenograf je Matic Gselman, kostumografijo podpisuje ekipa uprizoritve, skladatelj je Aleš Zorec in koreograf Gaj Žmavc.

Spletna premiera bo na ogled na Facebook straneh Drame SNG Maribor 8. februarja od 11. do 17. ure. Premiera na Malem odru pa bo takoj, ko bodo v dvorane spet lahko vstopili gledalke in gledalci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-drama-za-najstnike-uprizarja-elvisa-skorca-genialnega-stora