Slovenski umetniki v Burkini Faso

Avtor: STA

Slovenski umetniki v teh dneh v sklopu mednarodnega projekta kreativne moči umetnosti Share gostujejo v Burkini Faso. S plesno-glasbenim solo performansom Zlitje s samim seboj pa Žigan Krajnčan sodeluje tudi na mednarodnem plesnem festivalu In and Out, so sporočili iz Zavoda Exodos Ljubljana.


Foto: Pixabay

Zavod Exodos je mednarodno priznana producentska hiša, ki tako med državami kot med umetnostnimi žanri odpira vrata občinstvu, ustvarjalcem in tistim, ki želijo svoj talent razviti, a za to nimajo ustreznih pogojev. Zavod je vključen v večji in dolgoročnejši mednarodni projekt kreativne moči umetnosti Share, ki združuje ducat evropskih, azijskih in afriških partnerjev, katerih cilj je s pomočjo umetnosti okrepiti samozavest posameznikov in skupnosti za nadaljnji razvoj in pridobivanje znanja, piše v sporočilu za javnost.

V prvi vrsti je projekt Share usmerjen k ranljivejšim in spregledanim skupinam; ženskam, otrokom, hendikepiranim in mladim iz socialno šibkejših okolij. Prav tako pa želi projekt vzpostaviti pogoje za kreativno umetnost v državah, kjer so doma odlični umetniki, a žal ni vzpostavljenih produkcijskih pogojev za njihovo ustvarjanje, pojasnjujejo pri Exodosu.

V Burkini Faso v sklopu projekta Share potekata produkcijska in plesna delavnica kot del nastajajoče mednarodne plesne predstave Gregorja Luštka z naslovom I Had a Dream, v mestu Bobo-Dioulasso pa od nedelje do 12. februarja poteka tudi mednarodni plesni festival In and Out, ki je v goste povabil slovenskega koreografa Žigana Krajnčana z njegovo najnovejšo solo predstavo Zlitje s samim seboj. Medgeneracijski in medkulturni dogodek vodi priznani koreograf Aguibua Sanoe.

Pri Exodosu ocenjujejo, da je gostovanje v Burkini Faso "dobra priložnost za sodelovanje in promocijo naše države in kulture".

Projekt Share sofinancira EACEA - EU izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo, podprlo ga je tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve in Mestna občina Ljubljana. Poleg Luštka in Krajnčana so v Burkini Faso tudi fotograf in video umetnik Borut Bučinel ter producentka in direktorica zavoda Exodos Nataša Zavolovšek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenski-umetniki-v-burkini-faso