Neža Vengust bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Neža Vengust

Neža Vengust je študentka dodiplomskega študija umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ko ne sedi za knjigami, jo zanimajo performans, sodobna umetnost in film. V branje priporoča dramski tekst Varni avtorja Mihe Mazzinija.


Foto: Brina Jenček

»ONA: 100 – 7 = 93. 93 – 7 = 86. Veselim se. 86 – 7 = 79. 79 – 7 = 72. Veselim.

ON: Kako čudno se vse končuje! Pa tako običajen par sva bila! Spomenik običajnemu življenju sva postavila in zdaj ga bova razdrla. Če ne moreš ustvarjati, moraš razdirati.«

To so ene izmed zadnjih besed v sklepnem dejanju znanstvenofantastične drame Varni Mihe Mazzinija. Besedilo obsega 14 prizorov, kjer dogajanje nosi devet akterjev. Protagonisti so par, Ona in On, ter Svetovalec. Zgodba se vrti v svetu, obsedenem z zagotavljanjem popolne varnosti, vsak gib je zasledovan, vsaka beseda je zabeležena in vsako čustvo je shranjeno. Sprejemanje odločitev je onemogočeno z neskončnim številom varoval.

Popeljani smo v antiutopično družbo, kjer mobilni telefoni, pametne ure, očala ter zasloni nenehno spremljajo protagoniste. On dvomi v sistem in obupuje nad – za svoj svet – vsakdanjimi dogodki. Ona si na vse pretege želi opraviti test, ki bi ji dovolil imeti otroka. Dokler ta pritisk ne postane prevelik in začneta odštevati – prav tako, kot so odštevali prvi astronavti: sto minus sedem, triindevetdeset minus sedem ... Svoje misli zaposlita le za toliko kratkih trenutkov, kolikor se lahko skrijeta pred sistemom, ki ju nadzoruje, in sta tako končno iskrena in odprta drug z drugim.

Ljudje se s prevelikim zanašanjem na tehnološki napredek kot tisto stvar, ki jih bo odrešila vsega trpljenja, sprevračajo v njene podrejene.

Dramo priporočam v branje, saj aktualizira problem odvisnosti in prekomernega zanašanja na tehnologijo. Mazzinijevo besedilo s svojimi motivi in izpostavljenimi problemi aludira na potencialne pasti sodobnega časa, s katerimi se je tako v preteklosti kot danes ukvarjalo več filmov, knjig in v zadnjem času tudi serij – na primer črna komedija The Lobster, lanskoletni večkrat nagrajeni film El hoyo, distopični roman The Handmaid's Tale, serija Black Mirror, kultna Butnskala in tako dalje. Huxleyjevska ideja o nadzorovani družbi je vedno popularna snov, ki se je avtorji lotevajo na sto in sedem načinov.

Štafetno palico predajam Ajdi Kostevc, najboljši prijateljici in študentki prvega letnika dramske igre na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Povezava: Varni


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/neza-vengust-bere-sodobno-slovensko-dramo