Festival Borštnikovo srečanje se seli v pomlad

Avtor: STA

Izvedba letošnjega Festivala Borštnikovo srečanje je načrtovana med 24. majem in 6. junijem. Takrat bodo izvedli tudi tekmovalni program in druge festivalske vsebine, ki so bili načrtovani za lansko edicijo, a so zaradi epidemije novega koronavirusa takrat odpadli.


"Če se bodo zadeve glede epidemije unesle, bo spomladanski termin novi stalni termin festivala," je danes povedal umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak.

Osrednji slovenski gledališki festival, ki se izvaja pod streho Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, je ponavadi potekal jeseni. Lani je bil prvič v 55 letih prisiljen v predčasni zaključek. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer so na slovesnosti 16. oktobra, s katero bi se moral uradno začeti osrednji del festivala, izročili Borštnikov prstan lanskemu dobitniku Petru Boštjančiču, ostale dogodke pa prestavili na letošnje leto.

Razmere so zaradi covida-19 negotove tudi letos, a organizatorji računajo, da bodo festival konec maja in v začetku junija vendarle lahko izvedli. "Priprave so seveda precej drugačne kot običajno, gledališča so zaprta ne le v Sloveniji, pač pa tudi v številnih drugih evropskih državah. Del načrtovanega programa so gledališča preselila na splet in naša festivalska ekipa spremlja aktivnosti, je pa seveda jasno, da bo to korona sezona, zaznamovana s številnimi omejitvami in dolgotrajnim zaprtjem gledališč," je pojasnil Novak.

Osrednje jedro festivala ostaja tekmovalni program. Za lani ga je sestavil Rok Bozovičar, selektorica tekmovalnega programa za 56. Festival Borštnikovo srečanje pa je Nika Leskovšek. "Selekcija poteka v razmerah, ki so bistveno drugačne, vendar to velja tudi za produkcijo predstav. Prilagodili se bomo, tudi mi delimo usodo slovenskega in evropskega gledališča," je dejal Novak.

Za izvedbo festivala v novem, zgodnejšem terminu je po njegovih besedah ključno, da se gledališča pravočasno odprejo za javnost.

Gledališke dvorane v Sloveniji so v sklopu državnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa zaprle svoja vrata sredi oktobra lani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-borstnikovo-srecanje-se-seli-v-pomlad